Gå direkt till Nyheten (Linda Öjdahl lät intresse för vampyrer växa
På onsdag finns hennes första bok ute)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Linda Öjdahl lät intresse för vampyrer växa
På onsdag finns hennes första bok ute

Publicerad måndag, 25 mars 2019, 17:22 av Björn Smitterberg

lindaöjdahl190325Linda Öjdahl är 32 år. Hon är född och uppvuxen i Gösslunda, där hon på förstukvisten kan spana ut över Kållands vidder av åkrar, skogsholmar och en och annan by. Här har hon slutfört ett mångårigt projekt – hennes första bok har kommit.

– Nja, kommit och kommit. Den släpps på onsdag och förlaget har lovat att jag skulle få böcker att visa för bl a Lidköpingsnytt. Men i dag är det måndag, och ingen bok har kommit än.

Den finns. den finns på nätet (där bilden är hämtad) och Gunnar Hansson i bokhandeln på torget har lovat Linda Öjdahl att den skall finnas på hans hyllor från onsdag.

Linda Öjdahl har på det senaste ägnat all sin tid att få boken klar. Efter De la Gardiegymnasiets estetiska inriktningar blev det fotoskola ett år, och därefter bildlärarutbildning i Falun.  På gården hemma i Gösslunda gick pappan och stretade. Linda Öjdahl började arbeta hos sin pappa. Plötsligt var pappan borta. Så stod Linda Öjdahl med en gård!

lindaöjdahl190325Bilden är klickbar till större format

– Jag avvecklade min lantbruksverksamhet och skrivande blev en del av sorgearbetet. Jag har haft idéerna länge men nu började jag på allvar.

Det är en bok om något som intresserat Linda Öjdahl sen hon var liten; Vampyrer!
För att skriva boken har hon för sig själv byggt upp en miljö där vampyrer så att säga gå igen.

– En vampyr är ju någon som måste göra det som den själv blivit utsatt för. Jag behövde ett slott så jag skapade ett slott i min hjärna. Jag behövde olika roller, så dom fick också skapas. lindaöjdahlbok

Att skriva en bok, särskilt den första, är ett hårt arbete. Linda Öjdahl har, säger hon, alltid varit intresserad av svenska språket.

– Språk och bilder. Noveller har alltid intresserat mig.

lindaöjdahl190325b

Det finns antydningar av det i det stora huset i Gösslunda som nu renoveras. I de färdiga delarna finns vackra saker att se på, och
med tanke på språket finns en ansenlig samling telefoner, och i hennes datorer en rad ofärdiga texter.

– Det var stretigt att komma fram. Först att skriva om och skriva om och skriva om… När sedan manuset började kännas färdigt började jag undra om jag tagit bort något som borde varit med…

Så började det som kan vara riktigt svårt för en som för första gången vill ge ut en bok: Hitta en förläggare.

– Det var en match men jag lyckades ganska tidigt får en kontakt som jag hållit fast vid. Nu får vi se om jag kan skriva något mer.

Någon stor fest, så kallat releaseparty, är inte planerat.

– Jag brukar fira i lite mindre skala, säger Linda Öjdahl.