Gå direkt till Nyheten (På stadsvandring inför jubileumsår)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Orvar
  3. I morgon:
  4. Fredrika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

På stadsvandring inför jubileumsår

Publicerad tisdag, 19 mars 2019, 11:59 av Björn Smitterberg

stadsvandring-1Det finns krafter – politiska och affärsmässiga – som vill att Lidköpings centrum skall utses till Årets Stadskärna 2021.
Konkurrensen är stenhård. Tillväxt Lidköping har fått uppdraget att ordna saken. I dag arrangeras därför en serie stadsvandringar i centrum, där idéer blöts och där vissa befintliga saker får svår kritik. Cykelstöällen på Mellbygatan exempelvis:
– Dessa är verkligen lågpris i en så fin miljö som Mellbygatan är!

Den 17 juni 1446 fick Lidköping stadsprivilegier. Av allat att döma gällde det främst Gamlestan. Nyestan utvecklads på 1600-talet.

1446 – det är alltså 575 år sedan år 2021. Det, tycker man i bl a kommunledningen, är värt att fira. Oklart är dock hur – än så länge.

stadsvandring-3

Sedan flera år pågår ett utvecklingsprojekt kring stadskärnan, lite har gjorts men de riktigt stora greppen har inte synts än. Åtskilliga miljoner finns avsatta för att göra något – men alla måste vara med.

Dagens stadsvandringar leds av två experter – Marlene Hassel och Inger Alfredsson från Svenska Stadskärnor. När de på förmiddagen promenerade runt med kommunala tjänstemän talade de mycket om att bryta gamla mönster. Den konstfrusna isbanan fick stort beröm, men det räcker inte. 

stadsvandring-2

– Torget i Lidköping är ett unikt verktyg, det får inte stå oanvänt, det kanske till och med skulle må bra om man tog bort lite bredd på gatorna, tog bort parkeringsplatser som det ju är gott om här. En lekplats borde finnas…

I kväll kommer ett möte att hållas med många inbjudna som får diskutera frågor som varumärke, utbud och verksamheter.

– För det är upplevelser, inte handel, som lockar till stadskärnor.

(Nedan – testfoto med ny kamera, bilden är klickbar)

stadsvandring-4

En kommentar på “På stadsvandring inför jubileumsår”

  1. Johan skriver:

    Hur kan cykelställ vara lågpris? Det är väl snarare biltrafiken som är det. Borde inte Mellbygatan från torget fram till gamla museet fråntas biltrafik istället? Gör den till en gågata så kanske cykelställ inte behövs.

Kommentarerna är stängda