Gå direkt till Nyheten (Göliska underlät polisanmäla stölder av hårddiskar
I dag vet ingen vilken information som sålts)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 27 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Göliska underlät polisanmäla stölder av hårddiskar
I dag vet ingen vilken information som sålts

Publicerad fredag, 15 mars 2019, 06:34 av Redaktionen

En person som fram till för ett par år sedan arbetade vid dataföretaget Göliska IT plockade ur hårddiskar ur datorer som skulle skrotas och sålde på blocket.

Det har NLT berättat.

Göliska IT är gemensamt IT-företag för flera kommuner – Götene, Lidköping, Skara startade företaget men ytterligare kommuner har tillkommit under årens lopp.

När datorer skrotas ska dess minnen – hårddiskar främst – behandlas särskilt så att ingen av den information som finns på diskarna blir åtkomlig för andra. I det här fallet vet man inte omfattningen av stölderna.

Det hela uppdagades när en köpare av en hårddisk kontaktade Göliska och sa att det fanns information om Lidköping på disken.

Ingen vet i dag vilka diskar som sålts, men enligt uppgiften i NLT rör det sig om 10-20. Och ingen vet heller vilken information som därmed ”såldes”.

Märkligt nog valde ledningen för Göliska att inte polisanmäla stölderna. Den anställde fick sparken.

2 kommentarer på “Göliska underlät polisanmäla stölder av hårddiskar
I dag vet ingen vilken information som sålts”

  1. Johan skriver:

    Det är underligt att kommunala bolag verkar göra lite som de vill. Hur kan man inte anmäla stölden? Vilket annat företag som helst hade gjort det. Jag anser att detta vittnar om stor inkompetens hos Göliskas ledning.

  2. Watchingeye skriver:

    Man tycker väl att folk med IT-kompetens borde ha insikten o medvetenheten om att denna hantering av hårddiskar är horribelt. Att polisanmälan inte gjordes ligger i sakens natur. Risken hade då ökat att man hamnat i taskigt medialt ljus o att riskera repor i den fina digitala ytan vill man ju så klart inte. Ser det bara fint ut på ytan är allt kanonbra!….kunde vara Lidköpings slogan.

Kommentarerna är stängda