Gå direkt till Nyheten (Var tionde lantbrukar tjänar tillräckligt!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 27 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Var tionde lantbrukar tjänar tillräckligt!

Publicerad torsdag, 14 mars 2019, 16:30 av Redaktionen

Bara drygt tio procent av lantbrukarna har en omsättning med vinst som ger pengar till drift, lön och framtida investeringar.

Det framgår av Lantbruksbaromentern som i dag presenterades över hela landet. En lokal del presenterades av Sparbanken Lidköping och LRF på Skeby gårdar.

Den årliga Lantbruksbarometern visar tydligt hur dåligt 2018 var för lantbruket. Problemen började redan hösten 2017.

I västra Götalandsregionen upplever 18 procent av lantbrukarna att de har tillräckligt god lönsamhet för att täcka alla löpande utgifter inklusive en lön. det är samma som rikssnittet.

11 procent – lite mer än en på tio –  svarar att lönsamheten även räcker till framtida investeringar, samma som rikssnittet.

Drygt 60 procent av lantbrukarna i regionen investerade under 2018, vilket är flest i hela landet. Här finns även den största investeringsviljan det kommande året, 50 procent planerar för det. Bland annat planerar 17 procent att investera i mark respektive maskiner och 15 procent planerar att investera i djurstallar.

2 kommentarer på “Var tionde lantbrukar tjänar tillräckligt!”

  1. Svea skriver:

    Godmorgon Redaktörn ! Det här är väl ett exempel på missvisande rubriksättning. Rättvist vore väl ”90 % av lantbrukarna går med förlust”

  2. Björn Smitterberg skriver:

    Men bara drygt tio procent har bra ekonomi.

Kommentarerna är stängda