Gå direkt till Nyheten (OS-medaljör till Lidköping med hopp om bättre värld)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Lördag 25 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Urban
  3. I morgon:
  4. Vilhelmina och Vilma

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

OS-medaljör till Lidköping med hopp om bättre värld

Publicerad torsdag, 14 mars 2019, 14:20 av Redaktionen

Den 19 mars möter olympiern och seglaren Jörgen Ragnarsson barn i Lidköping, och berättar om Jorden Runt-loppet för en bättre värld, som engagerar en miljon barn i tio länder.

Det framgår av ett pressmeddelande från barnrättsorganisationen World’s Children’s Prize  och Sveriges olympiska kommitté.

På tisdag deltar barn vid Stenhammarskolan tillsammans med 30.000 svenska barn samt unga i några av världens fattigaste och farligaste länder.

Jörgen Ragnarsson är seglare och har deltagit i ett OS där han blev bronsmedaljör. Nu ska han och ett 20-tal andra svenska olympier inspirera skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling, med avstamp i de olympiska värderingarna och egna idrottsliga erfarenheter. Tillsammans ska de bidra till att målen uppnås till år 2030, och därmed till att lösa klimatkrisen, minska extrem fattigdom och orättvisor, samt stärka fred och rättvisa. Projektet genomförs med stöd av Svenska Postkodlotteriets särskilda satsning på de globala målen.

Från och med nu ligger barn i hela världen i hårdträning för att med hjälp av olympier lära sig om de globala målen, och om hur de själva kan bidra till en bättre värld. Den 1 april är det sedan målgång för Jorden Runt-loppet för en bättre värld 2019. Då ställer barn i Sverige och hela världen sina krav på förändring och bildar mänskliga kedjor – som sedan förlängs genom att de går eller springer tre kilometer. Tillsammans når de hundra varv runt jordklotet.

Flickors lika rättigheter och det femte globala målet, för ökad jämställdhet, är i fokus under Jorden Runt-loppet för en bättre värld. Bland barnen som deltar finns flickor som tvingats till barnäktenskap och som har utsatts för övergrepp. Det tionde målet, för ökad jämlikhet i och mellan länder, samt mål 16, för rättvisa och fredliga samhällen lyfts också. Satsningen bidrar dessutom till att nå det tredje målet, som handlar om hälsa och välbefinnande.