Gå direkt till Nyheten (Det blev en resa. Och en poesibok!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Det blev en resa. Och en poesibok!

Publicerad tisdag, 12 mars 2019, 13:02 av Björn Smitterberg

ylvasvenssonborg20190312Ylva Svensson Borg har länge drömt om att få åka med transibiriska järnvägen till Beijing. Det var en dröm om de stora vidderna och slätterna. Plötsligt kom en bekant till henne och föreslog att de skulle åka tillsammans.
I augusti inleddes färden. Drygt två veckor färdades de båda tillsammans på tåget, och gjorde uppehåll på olika platser. 

– Det var inte meningen att jag skulle skriva, tänkte väl egentligen teckna en del. Men det blev en poesibok.

poesibok20190312

Boken heter ”Älska med mig till Beijing”. Resan var den historia Ylva Svensson Borg gjorde tillsammans med mannen. De båda har inte träffats efter resan. Ylva Svensson Borg tog flyget hem. I inledningen till boken står:
– Den här boken är inte på något vis tillägnad dig.

– Jag har ju barn som jag ville hem till.

Mannen lämnade hon i Beijing.

ylvasvenssonborg20190312

Ylva Svensson Borg, med rötter på Kållandsö, har arbetat med bilder tidigare och den bok hon nu presenterar är en blandning av poesi och bilder från resan. På fredag släpps boken officiellt, det sker på Rörstrands museums café – för just här trivs Ylva Svensson Borg, här har hon suttit och arbetat med boken.

Att få en poesibok utgiven i dessa dagar är inte lätt. Kundkretsen är begränsad. Det var flera förlag som berömde henne, men det var Ebes förlag i Lidköping som vågade. Och nu finns den. Från fredag klockan 15. Signerade böcker finns då – i museicaféet Rörstrand.

– Det är en diktsamling om att korsa ern kontintent tillsammans med en främling. Om att våga, står det i presentationen av boken.

När Ylva Svensson Borg får frågan vilken av diktern i boken som vi skall ta med som exempel i denna artikel föreslår hon: Den första:

Du tror att Bajkalsjön fått en särskild plats i mitt hjärta.
Det har  den inte.
Det är mitt hjärta som fått en särskild plats i Bajkal.