Gå direkt till Nyheten (I en hamnstad på 1500-talet – en utställning om utgrävningarna av Nya Lödöse
Vänermuseet kopplar till Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 24 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Ivan och Vanja
  3. I morgon:
  4. Urban

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I en hamnstad på 1500-talet – en utställning om utgrävningarna av Nya Lödöse
Vänermuseet kopplar till Lidköping

Publicerad måndag, 11 mars 2019, 10:50 av Redaktionen

 

arkologiHur var det att leva i en västsvensk hamnstad på 1500-talet? Och vilka var invånarna?
Utställningen I en hamnstad på 1500-talet berättas historierna om människorna, fynden och det arkeologiska arbetet vid undersökningen av Nya Lödöse, i stadsdelen Gamlestan i Göteborg.

Utställningen visas på Vänermuseet från torsdag, med en lokal komplettering om Lidköping under 1500-talet och stadens relationer med Nya Lödöse.

Utställningen invigs på torsdag kl 18 med ett föredrag av Christina Toreld, arkeolog på Bohusläns museum. Hon är en av dem som medverkade i utgrävningarna och undersökningarna av Nya Lödöse, som är den största stadsarkeologiska undersökning som genomförts i Västsverige.

Nya Lödöse grundades 1473, för att kronan ville ha en hamnstad mot väster som låg närmare havet än staden Lödöse, som låg högre upp i Göta älv. Staden existerade fram till 1624, då människorna fick order av kungen att flytta till den nya staden Göteborg.

Utställningen berättar om hur det var att leva i en västsvensk hamnstad på 1500-talet och hur det går till när arkeologerna tar reda på detta. Genom arkeologiska föremål, historiska dokument, analyser och tolkningar möter vi några av de människor som levde och dog i staden.

Undersökningarna visar att det i Nya Lödöse levde människor från flera olika länder. Många var köpmän och hantverkare och staden hade rika kontakter med andra länder och städer. Det fanns också en nära relation med övriga delar av Västsverige, som Lidköping, en relation som inte minst blir synlig i bevarade dokument från den tiden.

Lidköping och Skara var på 1500-talet de största och viktigaste städerna i Västsverige efter Nya Lödöse. Det fanns livliga handelsförbindelser mellan städerna och Nya Lödöses borgare brukade besöka de två stora årliga marknaderna i Lidköping.

Genom Vänermuseet komplettering av utställningen får man en liten inblick i hur Lidköping såg ut under 1500-talet och vilka relationerna var med Nya Lödöse och med andra platser. Vi visar också en del fina föremål från den tiden.

Under utställningstiden kommer skolklasser, framför allt i årskurserna 4-6, att få särskilda visningar av utställningen. De kommer också att få känna på riktiga arkeologiska föremål.
I en hamnstad på 1500-talet är ett samarbete mellan Bohusläns museum, projektet Staden Nya Lödöse och Västarvet.

– Foto: Markus Andersson. Text från Vänermuseet