Gå direkt till Nyheten (Jämställdheten i bolagsstyrelser i Västsverige står still)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Jämställdheten i bolagsstyrelser i Västsverige står still

Publicerad fredag, 08 mars 2019, 09:12 av Redaktionen

Inte ens var femte styrelseledamot i västsvenska bolagsstyrelser är en kvinna. Och utvecklingen mot högre andel går mycket långsamt, visar en kartläggning som Almi gjort.

– Det pratas mycket om vikten av att ha både kvinnor, män, åldrar och bakgrund i styrelser. Men när det väl ska bli verkstad så ser männen som leder företagen ut att gärna välja andra män, säger Nina Gillbo, kontorschef på Almi Väst i Skaraborg, i ett pressmeddelande.

I undersökningen ingår företag med över 5 miljoner kr i omsättning och minst fem anställda. Andelen kvinnor av styrelseledamöterna totalt ligger kvar på 18 procent, det är samma nivå som föregående år. På fem år har det heller inte hänt mycket, då var motsvarande siffra 16 procent.

– Det är för dålig representation. Och förlorarna är företagen som letar bland för ensidigt urval. De får helt enkelt inte den bästa möjliga styrelsen. Det är till och med så att två tredjedelar av företagen med över fem miljoner i omsättning, som är många i Västra Götaland, inte har en kvinna i styrelsen över huvud taget, säger Nina Gillbo.

Andelen bolag med minst en kvinna i styrelsen ligger nämligen på 36 procent vilket är samma nivå som i föregående års undersökning

– Vi har mycket kvar att göra. Vi på Almi arbetar aktivt med att visa hur viktigt det kan vara att externrekrytera med mångfald för ögonen och bedriva ett aktivt styrelsearbete både ur ett lönsamhets- och tillväxtperspektiv, säger Nina Gillbo.

Sett till andra ledande befattningar, som VD, visar undersökningen på liknande snedfördelning. Bara tolv procent av VD:arna i Västra Götaland är kvinnor. Det är en marginell ökning från elva procent i förra årets kartläggning.

Visar då kartläggningen på någon positiv riktning? En är att andelen kvinnor i nytillkomna företag, alltså som är under fem år gamla, ligger på 34 procent. Dock halkar Väst efter riksgenomsnittet där motsvarande styrelserekrytering är 40 procent kvinnor.

kvinnoristyrelser2019