Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Kvinnodagen!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Kvinnodagen!

Publicerad fredag, 08 mars 2019, 11:50 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Två år till ska projektet där Lidköping och Lusaka mitt i Afrika samverkar om utveckling av sophantering.
Två personer får flygresor fram och tillbaka, likaså några personer i Lusaka.
– Jag har lärt mig mycket om sophantering genom samarbetet med Lusaka, sa Frida Nilsson, Centerns kommunalråd. 

Nu är det här inte kommunens konton som belastas, utan här finns internationella fondpengar bakom.
Man borde dock ställa frågan om det är rimligt med sådana resor? I handlingarna inför beslutet finns inget ifrågasättande.
Någon gång måste man förstå det där ordet hållbarhet.

Lusaka liggert i Zambia.

På måndag reser en grupp politiker till USA för att under veckan besöka Rockford som Lidköping har mycket samarbete med. Vill Rockford fortsätta samarbetet? Det har varit givande på flera sätt för Lidköping och Skaraborg. Inte minst beroende på att Linnea Bengtsson i Rockford arbetar intensivt.

Kvinnodagen har ofta jämställts med en dag om jämställdhet. Så kan man hantera kvinnodagen, men redaktören tror att det finns fler saker att ta fasta på. Behandlingen av kvinnor inte minst i krigsområden är på en nivå som gör att man helst skulle vilja blunda – men det går ju inte. Den behandling som enstaka män utsätter kvinnor – ofta hustrur eller sambor – för är direkt kränkande för alla män.

Övergreppen slår tillbaka…

Så finns siffror för jämställdhet. Denna kommer från LO:

  • I Västra Götalands län var den faktiska månadslönen för arbetarkvinnor 21.280 kronor och för arbetarmän var den 27.342 kronor.
  • Skillnaden i faktisk månadslön mellan en arbetarkvinna och en man i ett tjänstemannayrke i Västra Götalands län är 20.430 kronor.

För övrigt rekommenderar redaktören för en gångs skulle en serie TV-program (nej, inte mello). Klicka in på SVT.se/play och se serien där människor utsätts för ett långt elavbrott. Det är mycket tankeväckande. Programserien heter Nedsläckt land. En direktlänk bjuder redaktören på – https://www.svtplay.se/nedslackt-land. Det är faktaspäckat, och dramatiskt. Ta hela familjen till soffan och se tillsammans. Det handlar om att överleva, att vara uppfinningsrik, och vara åtminstone lite förberedd.

FN tycker att man bör skänka farfar en särskild tanke. Det har nämligen visat sig att om farfar svälter märks det i sonsonens gener.
Man lever alltså kvar ganska länge efter livet.

För övrigt fick redaktören en tankeställare vid en promenad på stan. I samband med möte med en bekant som redaktören skojat om sin höga ålder men unga tankegång (?) sade han:
– Jaha, pensionär på stan i dag….?
Intill stod en son i 12-14-årsåldern som kommenterade:
– Antikrundan!

För övrigt var  det ju knepigt att det  just på Kvinnodagen behövde meddelas att man i politiska kretsar tycker att en fotbollshall är för dyr. Det är en begriplig inställning. Brist på mark och brist på pengar, och tveksamhet till nyttan.
Men kanske glömmer man kvinnoaspeketen. Lidköping har – vilket man kanske ska påminna om – ett elitlag i damfotboll! Det kan bli lika viktigt som elitlagen i bandy.

God helg.