Gå direkt till Nyheten (Stulna elevdatorer – försäkringsärende eller föräldraärende?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 15 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Sigrid och Siri
  3. I morgon:
  4. Dag och Daga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stulna elevdatorer – försäkringsärende eller föräldraärende?

Publicerad onsdag, 06 mars 2019, 11:21 av Björn Smitterberg

bildfrv12_rettadelagFörra veckan polisanmälde tre elever vid gymnasiet i Lidköping sina datorer stulna.
Det är normalt ett försäkringsärende för Lidköpings kommun – men det gäller att eleven har hanterat sin dator på ett riktigt sätt. Alla elever, och dess målsmän, får skriva på ett kontrakt. 

Lidköpings kommun hyr i sin tur datorerna av ett företag. Och lånar i sin tur ut dem till eleverna.

En dator som anmäldes stulen förra veckan förlorades på centralstationen i Göteborg. Stölden skedde i början på januari och eleven väntade på bussen till Landvetter. Resväskor, varav en med dator, stod på hållplatsen intill honom och plötsligt stals en väska. Stölden upptäcktes nästan omedelbart – men ändå för sent. I väskan fanns en elevdator.

En annan elev väntade på en buss i en butik i Götene. Eleven glömde sin dator och när han nästan omedelbart återvände var datorn borta. Den som tog datorn bör finnas på övervakningsfilm. Händelsen skedde i slutet av januari.

Det tredje fallet gäller en elev som reste med tåg mellan Skövde och Stockholm. Eleven arbetade, men när man närmade sig Stockholm packades den ned. Eleven lämnade väskan med datorn och gick på toaletten. Obemärkt har någon sett hur datorn packades ned och sedan stulit ur den stängda väskan. Detta hände i mitten av februari.

Frågan är om försäkringarna gäller. I avtalet med eleven/målsman står nämligen bl a att datorn får användas i skolan och hemma som kursmaterial.
– Försäkringen täcker vissa skador som uppkommer till följd av olycksfall, stöld och rån, står det bl a i avtalet.

Här står dock att ”skador som uppkommer på datorn eller förlust av dator till följd av elevens oaktsamhet omfattas normalt inte av kommunens försäkring”. I sådana fall ska eleven/vårdnadshavare stå för hela kommunens kostnad.

Frågan om ersättning är inte klar i ovanstående exempel.