Gå direkt till Nyheten (Biskopen med i insynsråd)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Biskopen med i insynsråd

Publicerad onsdag, 06 mars 2019, 11:56 av Redaktionen

Biskop Åke Bonnier, Skara har utsetts till ledamot i insynsrådet vid länsstyrelsen i Västra Götaland. Uppdraget innebär att företräda allmänheten när det gäller att ha insyn i verksamheten.

Det är regeringen som står bakom utnämningen. Insynsråd har funnits i drygt tio år för statliga myndigheter. Deras uppgift är att utöva insyn och att ge råd till myndighetens chef, vilket i det här fallet innebär landshövdingen. Däremot har insynsrådet ingen beslutsfunktion.

I sin information om uppdraget skriver regeringen att ledamöternas främsta uppgift är att med utgångspunkt i regeringens uppdrag företräda ett medborgerligt inflytande och att utöva det allmännas insyn. Regeringen säger också att personlig integritet, civilkurage, noggrannhet och öppenhet hör till de grundläggande värderingar som särskilt bör prägla dem som fullgör uppdrag i insynsråden.

Insynsrådet för länsstyrelsen i Västra Götaland har åtta ledamöter. De övriga är hämtade från riksdagen, näringslivet, den akademiska världen och polisen.

Källa: Skara stift