Gå direkt till Nyheten (Vatten och rening för 70 miljoner kronor)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 28 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vatten och rening för 70 miljoner kronor

Publicerad måndag, 04 mars 2019, 11:05 av Björn Smitterberg

vattenmätare-lop

Cirka 17.000 mottagare av kommunalt vatten finns i Lidköping. Ungefär lika många är även anslutna till avloppssystemen. Dessutom får Vara och Grästorp vatten från Lidköpings vattenverk.

Det här är något av alla uppgifter som finns i den årsredovisning för vatten- och avloppsverksamheten som presenteras för politiker denna vecka. Det är ett slags bokslut för 2018.

Sammanlagt omsatte VA-enheten cirka 70 miljoner kronor. Den ansvarar för vattenförsörjningen till 11.000 egna kunder samt till 6.000 kunder som är anslutna via VA-föreningar. VA-enheten har också ansvar för dagvatten på gator, torg och parker m m.

Det är denna enhet som står för den stora satsningen på Ängens Avloppsreningsverk – en satsning man hoppas kunna börja detaljplanera i år. Än har dock inte slutgiltigt klartecken kommit från miljödomstolen, men allt är klart för projekteringsstart. Den omfattande omsättningen till trots redovisas inte en enda krona i vinst, men det har funnits ett överskott som sparas till den väntade investeringen i nytt reningsverk.

Sverigedemokrater i Lidköping har i en motion föreslagit att projektet med nytt reningsverk stoppas då kostnaderna stigit, men allt pekar på att teknisk Servicenämnd – som politiskt leder VA-enheten – kommer att föreslå att förslaget från SD avslås.