Gå direkt till Nyheten (Vill flagga på Kvinnodagen)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vill flagga på Kvinnodagen

Publicerad fredag, 22 februari 2019, 18:35 av Björn Smitterberg

vensterpartiet– Låt Internationella Kvinnodagen bli flaggdag i Lidköping!
Det föreslår fyra Vänsterpartister i en motion som lämnas till kommunfullmäktige på måndag.

svenskaflaggan1000Lidköpings kommun jobbar med jämställdhetsfrågan på olika sätt, och det tycker de fyra politikerna är bra, men vill komplettera med att den 8 mars, då internationella kvinnodagen firas, också ska bli flaggdag på kommunens flaggstänger.

De fyra förslagsställarna är Ann-Carin Landström, Jenny Hallström, Claes-Göran Borg och Bo E Landström.

I motionen ges en historisk återblick som här återges:

– För 110 år sedan utlystes för första gången den nationella kvinnodagen och det var den 28 februari 1909 i USA. Några år senare, den 19 mars 1911 uppmärksammades den internationella kvinnodagen för första gången och mer än en miljon kvinnor och män samlades i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz för att kräva rösträtt och lika rättigheter på arbetsmarknaden för kvinnor.

– Som en del av fredsrörelsen, som började spira i slutet av första världskriget, uppmärksammade de ryska kvinnorna sin första kvinnodag den sista söndagen i februari 1913. Överallt i Europa hölls kvinnomöten på eller runt den 8 mars följande år, antingen för att protestera mot kriget eller för att uttrycka solidaritet med sina medsystrar.

– Den 23 februari 1917 abdikerade den ryske tsaren och den provisoriska regeringen gav kvinnorna rösträtt. Denna historiska händelse inträffade den 27 februari enligt den julianska kalendern som då användes i Ryssland, och den 8 mars enligt den gregorianska. Sedan dess har den internationella kvinnodagen uppmärksammats den 8 mars världen över.

– Den internationella kvinnodagen är en påminnelse om att kvinnor världen över fortsätter att diskrimineras. Förtrycket tar sig olika uttryck i olika delar av världen, men ingenstans har kvinnorna uppnått den jämställdhet som borde vara en självklarhet.

7 kommentarer på “Vill flagga på Kvinnodagen”

 1. Iréne skriver:

  Jag tycker inte att vi behöver ha en flaggdag i Lidköping på kvinnodagen. Varför?

 2. Ove Nordström skriver:

  Varför inte på 14 maj istället?

 3. Jan Johansson skriver:

  Ove Nordström
  Vad är för speciellt med 14 maj som skulle motivera en flaggdag?

 4. RGR skriver:

  Det är årsdagen av skotten i Ådalen, då svensk militär mördade strejkande arbetare. En flaggdag skulle vara ett sätt att hålla minnet vid liv, för att förhindra att det händer igen.

 5. Jan Johansson skriver:

  Ok, RGR
  Undrade bara.
  Bättre att militären skyddar blåljuspersonal när dom ska sköta sitt arbete.

 6. Watchingeye skriver:

  Ove: Varfö ska alltid olika intressen ställas emot varandra? Låt kvinnodagen ha en egen flaggdag, så tar V säkert tag ii jobbet att ordna en flaggdag för Ådalens offer också. Numera får dom sköta det slitgörat på egen hand, då S numera är ett högerparti med historisk glömska.

 7. Jan Johansson skriver:

  Med tanke på att det finns nationer där kvinnor har lägre status än hundskit så är väl hissa flaggan det minsta man kan göra på internationella kvinnodagen.
  (Dessutom är det min födelsedag 😉)

Kommentarerna är stängda