Gå direkt till Nyheten (MUF-medlem: Sälj AB Bostäder!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 02 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

MUF-medlem: Sälj AB Bostäder!

Publicerad fredag, 22 februari 2019, 18:40 av Insändare

lidåkerbostad2– Det är dags att komma ikapp med vår marknadsliberala värld, sälj ut AB Bostäder!
Det skriver Oliver Sandberg, vice ordförande i MUF i Lidköping i en debattartikel.

Lokaler i centrum, tomma, efter att affärer lagt ner en efter en. Hyresrätter som 7.000 står i bostadskö till. Den liberala marknadsekonomin i Lidköping är satt ur spel för länge sedan på grund av det nästintill monopol som vårat kommunala bolag AB Bostäder har tillåtits härja med. Nu måste det få ett slut, ett dött centrum, miljöovänliga bostäder och för långa köer.

Det är dags att sälja ut AB Bostäder!

AB Bostäder bildades 1941 och den första fastigheten stod färdig 1942, det vill säga i början av Socialdemokraternas folkhemsvurmande. Idag förvaltar företaget ca 2200 lägenheter, 100 lokaler samt en del parkeringsplatser och garage. AB Bostäder äger 57% av hyresrätterna på marknaden i Lidköping, detta ger övriga bostadsföretag en väldigt liten yta att kunna konkurrera på. Konkurrens kan man säga är grundbulten till den fantastiska värld vi befinner oss i. Företag tävlar mot varandra om att kunna leverera de bästa varorna och tjänsterna till de bästa priserna och de som lockar flest konsumenter vinner.

Men så är det inte på bostadsmarknaden i Lidköping. Därför att när AB Bostäder äger 57% av bostadsmarknaden utsätts de inte för konkurrens i den grad som de andra företagen blir utsatta för. Man kan härja lite fritt, bygga lite som man vill, höja hyror och inte leverera det konsumenter efterfrågar. Man kan göra såhär för att konsumenter inte har så många andra alternativ att gå till, mer känt som monopol, det som är lite grunden i planekonomi, det som man har testat i Sovjet, Östtyskland, Kina, Vietnam, Kuba med flera. För att Lidköpings bostadsmarknad ska kunna leverera fler bostäder, bättre bostäder, bättre villkor och avtal så krävs det att AB Bostäder säljer ut en stor mängd av hyresrätter och lokaler så fler företag kan få chansen. Sen måste också en avreglering på bostadsmarknaden ske nationellt men det är en annan debatt.

Men man får inte glömma den viktiga delen i AB Bostäders uppdrag. De förvaltar nämligen HVB-hem och andra typer av fastigheter för personer med svåra sociala förhållanden och som fördelas genom ärenden och samtal med socialstyrelsen och social- och arbetsmarknadsnämnden. Detta uppdrag är ett kärnuppdrag i kommunens verksamhet och det är rimligt att dessa bostäder hålls i AB Bostäders (kommunens) ägo.

Med det sagt uppmanar jag igen kommunen att komma ikapp med vår marknadsliberala värld, sälj ut AB Bostäder!

Oliver Sandberg Vice ordförande MUF Lidköping

7 kommentarer på “MUF-medlem: Sälj AB Bostäder!”

 1. Svea skriver:

  Ja, det var ju ord och inga visor ! Håller faktiskt delvis med. Hyresgästerna hos dem har lite blivit fångar i sina boenden och underhållet släpar efter

 2. Johan skriver:

  AB Bostäder har ett stort existensberättigande i Lidköping. En utmärkt hyresvärd som ser hyresgästernas värde. Om problemet är att de har en procentuellt för stor andel av lägenheterna i staden får privata hyresvärdar ta sig i kragen och bygga nytt. Problemet är knappast att AB Bostäder tar för låga hyror, för det gör de verkligen inte.

 3. Johan skriver:

  Ett tillägg: Jag antar att Oliver själv inte bor i lägenhet.

 4. Sixten skriver:

  Ja du Oliver
  Du har säkert helt rätt i att det är 7 000 som står i bostadskö. Men varför ska de privata bolagen/ägarna lägga alla sina pengar på att köpa hyresbostäder av kommunen? Är väl bättre att de tar pengarna och bygger hyresbostäder för de pengarna i stället? Låter ärligt talat nästan lite korkat, om du ursäktar uttrycket, att binda upp alla pengarna i något som redan finns istället för att uppföra nya hyresrätter för de pengarna istället?

 5. Leif Johansson skriver:

  Bor hos AB Bostäder och har inget at klaga på vad gäller underhåll och att en moderat vill sälja ut allmännyttan är väl bara för att hans kompisar hyresvärdarna skall bli av med en som sätter hyresnivån långt under deras önskan.

 6. Anders skriver:

  Sixten – Oliver 1- 0

 7. Ove Nordström skriver:

  Är det bristande konkurrens denne yngling reagerar mot, så borde han börja med att reagera mot bankväsendet.

Kommentarerna är stängda