Gå direkt till Nyheten (Gamla Rådhuset helrenoveras)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gamla Rådhuset helrenoveras

Publicerad fredag, 22 februari 2019, 09:34 av Björn Smitterberg

torg-rådhus-2018Med början nästa vecka kommer Gamla rådhuset att få en omfattande utvändig översyn.
Foto: Lidköpingsnytts arkiv.

Arbetena innebär nya färgskikt, fönsterrenovering, justering och utbyte av skadat trä och komplettering av fasadbelysningen. Allt ska utföras med största möjliga varsamhet. Byggnaden är ett byggnadsminne, som kräver ett kontinuerligt underhåll med traditionella metoder och material för att säkerställa de kulturhistoriska värdena. Alla åtgärder sker efter godkännande av länsstyrelsens kulturmiljöavdelning.

Nuvarande yttersta färglager är baserat på latex – ett bindemedel som inte hör hemma på en historiskt viktig byggnad. Därför kommer ett omfattande arbete att genomföras där de övre fasaderna görs trärena och därefter målas med traditionell linoljefärg i samma kulör som idag.

Vissa delar av panelbrädorna på bottenvåningen har dock fortfarande kvar spår av de färglager, som fanns på byggnaden före branden 1960. För att säkerställa att dessa spår inte raderas, sparas vissa antikvariska ytor. Planen är även att ta fram en mindre referensyta där de bakomliggande kulörerna syns. 

För att säkerställa ett bra klimat för både målning och andra arbeten kommer vissa delar av byggnaden att förses med en täckt ställning.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
mister T
Gäst
mister T
22 februari, 2019 12:21

Tror INTE det är latex utan akrylat, vilken är en helt annan sak.

Sven
Gäst
Sven
22 februari, 2019 08:30

Varför?? Sånt kan man lägga pengar på iaf. Vad kommer detta kosta oss. Har sett detta rådhus många gånger nära, tycker verkligen inte de är i dåligt skick. //

Susanne mattson
Gäst
Susanne mattson
22 februari, 2019 08:44

Hej,åh vad underbart att ni ta hand om det vackra, tjusiga rådhuset i Lidköping. Jag brukar hälsa på Staden så ofta jag kan och jag är totalt förtjust idén. Men en sak retar mig mycket. Kan ni inte putsa upp Greve De la Gardies stater på torget lite? Det löper en ful missfärgning rakt över sin vackra ansiktet. Patina? Det vanställer och missnöjda den underbara mannen så mycket. Annars brukar ni håller bra koll på era historiska skatter. Puss ?

Elisabeth
Gäst
Elisabeth
22 februari, 2019 10:10

Varför inte ta fram den fina gamla gula färgen? Visst gör sig jaktslottet i rött men när man ändå vill bevara en yta med den ursprungliga färgen vore det väl en god idé att måla hela i gult igen?

Anders
Gäst
Anders
23 februari, 2019 12:20

Klart att Rådhuset ska underhållas och vara snyggt. Men byggnaden är en replika eftersom det brann ner på 60 talet. Så att det måste underhållas på ett speciell gammaldags vis är lite löjligt. Har inte måleriet utvecklas frammåt? Finns många hus i staden som är byggda på 50-60 talet och inte kan jag tänka mig att något av dessa målas på gammaldags vis för att det är bättre.