Gå direkt till Nyheten (Bostadsrättsförening ber om ändrade regler för prickad mark
P-platser och pooler tillåts – men inte solel)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bostadsrättsförening ber om ändrade regler för prickad mark
P-platser och pooler tillåts – men inte solel

Publicerad fredag, 15 februari 2019, 17:25 av Björn Smitterberg

brunnsbynBostadsrättsföreningen Brunnsbyn i Lundsbrunn står inför en cirka 2 miljoner kronor stor investering i en solcellsanläggning. Nu har föreningen fått meddelande om att på marken får byggas swimmingpooler och parkeringsplatser – men absolut inte solceller.

Det är en detaljplan från början av 1990-talet som ställer till problem. Den hänvisar till att den aktuella markstumpen, som ägs av föreningen, är så kallad prickad mark. Det är ett begrepp som inte används längre men står kvar i äldre detaljplaner.

I Brunnsbyn är all mark som inte är trädgårdar prickad mark. För att bygga solceller på marken kräver stadsarkitektkontoret en ny detaljplan, som skulle kosta flera hundratusen och försena projektet mer än ett år, kanske två.

I ett brev till kommunstyrelsen ber man politiker agera, ytterligare brev kommer att skickas till Miljö- och bygg-politikerna.

Föreningen vill att reglerna kompletteras så att man kan bygga solceller utan särskild detaljplaneändring eftersom så mycket annat tillåts. Solceller var inte aktuellt för 28 år sedan då planen tillkom.
– Ändringen bör kunna ske betydligt enklare än att skapa en helt ny detaljplan.

I Brunnsbyn finns det 71 hushåll i drygt 50 skilda hus. Varje hushåll har egen elmätare – anslutna till Götene Elförening. Även här möter föreningen motstånd.

– I stället för att gå oss till mötes och erbjuda sig ta ansvar för en förändring som gör det lönsamt med solceller hänvisas till att Elföreningen äger nuvarande nät och inte är intresserad av förändring och skriver att föreningen saknar kompetens för att ha eget nät.

Om lägenheterna varit i ett enda hus hade lagen stått på bostadsrättsföreningens sida, men eftersom det handlar om flera hus – Brunnsbyn är i praktiken villaområde – är det inte självklart att Elföreningen behöver stötta den här satsningen på solel.