Gå direkt till Nyheten (Vinterkalaset: Hans Thomsson – vävare, drog fullt hus)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 oktober 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vinterkalaset: Hans Thomsson – vävare, drog fullt hus

Publicerad torsdag, 07 februari 2019, 21:15 av Björn Smitterberg

hansthomsson-vävare1802,Hans Thomsson har i sanning ett ovanligt yrke. Han är vävare och verksam i Äskekärr i Götene nära gränsen till Mariestad. Här har han under snart 20 år skapat de mest märkvärdiga hantverk med hjälp av vävtekning, så komplicerad att få kan förstå.

Inte minst känd är Hans Thomsson för flera kyrkotextilier – de finns i Lidköping såväl som på Kinnekulle. Men han kan också det här med damastväv, något han helst av allt vill syssla med.

– Men det är en dyrbar teknik och det är svårt för mig som hantverkare att kunna konkurrera med industri-vävar.

hansthomsson-vävare1802,

Här är en liten bit damastväv som Hans Thomsson gjort. Han är själv inte så väldigt road av formgivningen utan gillar bäst att få väva det som andra designat. Han arbetar med formgivare över hela landet och med alla möjliga slags tekniker.

Damastväv är det i kungens dukar och servetter. Hans Thomsson har under fem år på 1990-talet jobbat heltid med att väva hundratals meter duk till kungens middagsbord, samt servetter. Det var riksdagens gåva till kungen som firade 20 år på tronen.

I kväll berättade han om kungapresenten, och om hela sin övriga produktion. Det är inte bara ett hantverk i sig, det handlar om en otrolig kunskap om trådar och hur de ska solvas för att bilda mönster. Han berättade att till dukarna hade han flera hundratals trådar som korsade varandra – per kvadratcentimeter.

Det var Vävstugeföreningen tillsammans med NBV som ordnade denna kväll – och det var så mycket folk att Vävstugeföreningen lånade lokal av Idrottsmuseet i samma hus. Och det blev fullt även här. Det var ett ovanligt kulturinslag i Vinterkalaset som pågår i Lidköping i dessa dagar.