Gå direkt till Nyheten (Lidköping Energi investerar kvarts miljard i ny panna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping Energi investerar kvarts miljard i ny panna

Publicerad torsdag, 07 februari 2019, 13:32 av Björn Smitterberg

värmeverk2018Lidköpings Energi vill modernisera sitt värmeverk genom att bygga en ny panna och ersätta två från 1985.
– Effekten av en ny panna blir ungefär som från de två tidigare, säger Peter Johansson, VD vid Lidköpings Energi.

Planerna är ännu i projektstadiet så det är inte helt klart vem som får leverera, men prisbilden är ungefär 250 miljoner kronor.

Nu söks miljötillstånd för den nya pannan som kommer att eldas med avfall, biobränsle och ska även klara impregnerat trä. Påverkan på omgivningen väntas bli ungefär, eller lite mindre, än från de äldre pannorna.

På ett tiotal år har företaget – det hette då Lidköpings Värmeverk AB – investerat i en kraftig utbyggnad med ny panna och även den stora ”termos” som byggts intill och som fungerar som värmeväxlare och faktiskt även kan lagra värme vid ett kortare avbrott i pannorna.

– De gamla pannorna är från 1985 och har kraftigt ökande underhållsbehov. Vi har utrett flera olika spår, men det som är mest lönsamt är att byta ut de två gamla pannorna mot en ny.

Lidköping energi är ett av kommunen helägt bolag och kapitalet för investeringen kan i den mån det behövs lånas av kommunens gemensamma ”bank” som i sin tur lånar upp allt som kommunen behöver låna.

En kommentar på “Lidköping Energi investerar kvarts miljard i ny panna”

  1. ”Mattias” skriver:

    Konstigt att styrelsen för Energibolaget bara har 5 politiska ledamöter för en så stor investering. En bredare styrning vore väl lämpligt ?

Kommentarerna är stängda