Gå direkt till Nyheten (Socialtjänst i förändring – allt mer pengar sparas)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Socialtjänst i förändring – allt mer pengar sparas

Publicerad torsdag, 07 februari 2019, 15:01 av Björn Smitterberg

S&A-ikon– Vi kommer även i fortsättningen att hjälpa människor som är i svårigheter, men vi kommer att prioritera dem som har det svårast.
Så sa Tommy Larsson, Kristdemokrat och ny ordförande i Social- och arbetsmarknadsnämnden (SAN) efter ett möte i dag då arbetsmarknadsenheten diskuterades.

SAN är i ett prekärt ekonomiskt läge men har nu en plan för att komma i balans – men det krävs två år av förändringsarbete. Förändringsarbetet har redan inletts och under 2018 kunde besparingar på 22 miljoner kronor göras.

Förändringarna är i stor utsträckning organisatoriska, men förvaltningen Social & Arbetsmarknad (S&A) behöver också hjälp.

– Arbetsmarknadsenheten hjälper människor på många sätt, men de måstefå en chans att gå vidare från AME ut i egna livet. Företag och föreningsliv behöver hjälpa de här personerna, och gör det antagligen bättre än vissa åtgärder  som S&A kan erbjuda – exempelvis språkträning, säger Tommy Larsson.

Det råder i princip enighet över partigränserna om åtgärder som vidtas. Bl a om att fem tjänster vid AME har varslats om uppsägning.

– Hur det kommer att påverka oss är svårt att säga just nu. Det är en besparing förstås, men vi vet inte hur det påverkar andra enheter inom S&A – exempelvis där man arbetar med ekonomiskt bistånd.

Sverigedemokraterna valde att inte bestämma något i dag om den begäran som nu går till kommunfullmäktige om att SAN ska få två år på sig att komma i balans.
Moderaterna hade en avvikande mening – dessa vill att det skall bli balans i budgeten redan i år. För det fattas det drygt 6 miljoner kronor, Liberalerna vill att SAN får mer pengar i stället för att spara.

Moderaterna upprepar nu sitt förslag om att låta vissa personer i problemläge ska få låna pengar i stället för att få ekonomiskt bistånd. Pengarna skulle alltså återbetalas när personen i fråga kommit i balans igen.

En kommentar på “Socialtjänst i förändring – allt mer pengar sparas”

  1. Inga-Britt Gustavsson skriver:

    Skulle vilja påstå att det verkar som om Socialtjänsten i Lidköping är i fritt fall !
    Detta n¨med tanke på vilka personer som berörs av besparingarna som aviseras . Det finns säkert annat , som man kan spara in på inom kommunen . Som tex den medieträning som aviseras för politiker och tjänstemän ….. Det är ju bara att tala sanning om saker och ting …. Det vet ju en 5-åring ! Arga Mormor

Kommentarerna är stängda