Gå direkt till Nyheten (Nya pensionsregler på väg – för vi lever allt längre
Medellivslängden ökar 3,5 timmar per dygn)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Lördag 25 maj 2019
 1. Dagens namn:
 2. Urban
 3. I morgon:
 4. Vilhelmina och Vilma

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya pensionsregler på väg – för vi lever allt längre
Medellivslängden ökar 3,5 timmar per dygn

Publicerad lördag, 02 februari 2019, 09:16 av Redaktionen

nyasedlarSvenskarna lever allt längre och friskare liv. Medellivslängden ökar i genomsnitt med 3,5 timmar varje dygn. Det är positivt, men innebär att pensionernas andel av slutlönen blir lägre eftersom pensionen ska räcka under en längre tid. För att upprätthålla bra och trygga pensioner behöver arbetslivet bli mer hållbart och successivt längre. Partierna som står bakom pensionssystemet – Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet – har gemensamt fattat beslut om att skicka förslag för att långsiktigt höja pensionerna på remiss.

I det svenska pensionssystemet finns ingen fast åldersgräns utan det är upp till dig när du vill gå i pension så länge du uppnått lägstaåldern. Så kommer det vara även i framtiden. Trots att medellivslängden ökat med flera år sedan pensionssystemet kom på plats på 90-talet gör normer att de flesta fortfarande går i pension runt 65 år. De sex partier som står bakom pensionssystemet presenterar därför i dag ett komplett förslag på hur de pensionsrelaterade åldrarna ska höjas, vilket ligger helt i linje med pensionsöverenskommelsen från december 2017. Förslaget kommer att remitteras under våren och därefter lämnas som förslag till riksdagen.

2020
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år
– Rätten att ha kvar sin anställning (LAS-åldern) höjs från 67 till 68 år

2023
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 62 till 63 år
– Lägsta ålder för garantipension höjs till 66 år
– 65-årsgränser i trygghetssystemen höjs till 66 år (exempelvis sjukförsäkringen och a-kassan)
– Rätten att ha kvar sin anställning (LAS-åldern) höjs från 68 till 69 år

2026
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 63 till 64 år
– Ålder för garantipension knyts till en ny riktålder, vilket förväntas innebära en höjning till 67 år. Övriga pensionsrelaterade åldrar och kringliggande system, inklusive LAS-åldern, knyts till riktåldern.
Riktåldern är ett nytt begrepp inom socialförsäkringssystemet och syftar till att automatiskt justeras upp med ungefär två tredjedelar av medellivslängdsökningen. Tanken är att alla pensionsrelaterade åldrar och åldersgränser i angränsande trygghetssystem ska knytas till riktåldern.

Samtidigt som åldersgränserna förändras följer trygghetssystemen (exempelvis sjukförsäkring och a-kassa) med i förändringarna för att ge människor trygghet. Dessutom skapas ett särskilt undantag för dem som redan har ett långt arbetsliv bakom sig, men som ändå riskerar låga pensioner. De som har ett 44-årigt arbetsliv kommer därför undantas från höjningen av garantipensionsåldern.

Långsiktigt hållbara och trygga pensioner förutsätter ett hållbart arbetsliv, och det krävs fler förändringar än justeringar i pensionssystemet. Pensionsgruppen har därför tillsatt en delegation för senior arbetskraft som ska ta krafttag mot åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden. Arbetslivet måste även bli mer jämställt, flexibelt och modernt. Det är nödvändigt att människor inte slits ut i förtid, och möjligheten att ställa om under arbetslivet är central. Pensionsgruppen är därför även överens om att så snart som möjligt vidta kraftfulla åtgärder inom arbetsmiljöområdet och utbildningssystemet, samt införa ökade möjligheter till vidareutbildning och karriärväxling.

Källa: Socialdepartementet

13 kommentarer på “Nya pensionsregler på väg – för vi lever allt längre
Medellivslängden ökar 3,5 timmar per dygn”

 1. Ove Nordström skriver:

  Produktiviteten och vinsterna har ökat mer än medellivslängden. Det finns också pengar till allt annat så det där är rena lögner från politikerna.

 2. Jan Johansson skriver:

  Våra folkvalda(?) blir inte nöjda förrän vi jobbar till vi stupar.
  Snyggt jobbat av en sosseledd regering.
  Varför har vi några allmänna val överhuvudtaget?

 3. Svea skriver:

  Det är ju rena rama hittepå. Vi anar ju varför pensionsåldern måste höjas. Vi har redan Europas högsta pensionsålder. Tänk efter lite

 4. Jaha ja skriver:

  Jobba mer och mer av vårt friska liv för att kunna sitta i rullstol och gagga på hemmet lite längre. Nej tack.

 5. RGR skriver:

  Jag får mest en känsla av att sossarna helst vill att vi ska stupa på jobbet så att pensionerna kan försvinna in i systemet igen.
  Om det funnits någon rim och reson i det här landet hade folk gått man ur huse och protesterat på gatorna.

 6. Jan Johansson skriver:

  Svea.
  Vi vet, men det är inget man får prata om…..
  RGR
  Det var länge sedan sossarna intresserade sig för dom arbetande massorna. Nu är det mittenväljarna i Stockholms innerstad som ska hållas om ryggen.

 7. Pjottra skriver:

  Helt galet förslag. Hur ska folk orka. Är förslaget ett sätt att få statens pengar att räcka? Hoppas på livlig debatt! Hälsar en som vill gå i pension vid 62/mitt val!

 8. RGR skriver:

  Det vore välbehövligt om folk i det här landet kunde överge sina illusioner om att politiker ska rädda oss. Det är dax att ta till franska metoder, och strejka, demonstrera och öht. göra det överbetalda och underbeskattade etablissemangets liv liiite jobbigare. All förändring måste börja underifrån.

 9. RGR skriver:

  Tydligen så har Jonas Sjöstedt (v) hotat med att fälla regeringen om inte sossarna slutar anpassa sig efter C och L. Alltså, är det Någon öht som tror att vänsterpartiklarna kommer ha ryggrad nog för det? Mitt stalltips är att det där bara är tomt prat. Vänsterpartister gillar att bjäbba, men alla vet att det är pappa S som bestämmer.

 10. Jonas skriver:

  Bättre att man måste jobba 40år innan pension. Det är mycket rättvisare då tex lågutbildade börjar tidigare och får sluta tidigare och tex lärare eller läkare utbildar sig i flera år och har mindre fysiskt krävande jobb och de nyanlända får jobba längre eftersom de inte gjort sig förtjänta att få full pension allt efter tid de kommit hit. Man kan inte komma hit vid 55 och få full pension av svenska skattebetalare…

 11. Ove Nordström skriver:

  Medellivslängden sjunker i gruppen lågutbildade framförallt kvinnor. Men med statistik kan man vända allt efter eget tycke och smak.

 12. Robert skriver:

  Det är väl ändå fullt naturligt att vi behöver jobba längre när livslängden ökar? Kan inte vara rimligt att tro att staten ska stå för pensionsutbetalningar under denna utökade livstid utan att själv få någonting tillbaka. Det gnälls över låga pensioner samtidigt som man inte stoppat undan en krona själv inför pensionen, gemene man förväntar sig att staten ska betala fullt ut och det håller inte. Man kan inte bara leva i nuet.

 13. Ove Nordström skriver:

  Som sagt produktiviteten och vinsterna har ökat mångdubbelt mer än medellivslängden. Varför ska inte detta komma pensionärerna till del? Dessutom har man stulit pensionspengarna som jobbats ihop före 25 års ålder.

Kommentarerna är stängda