Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Hårt vatten)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Hårt vatten

Publicerad fredag, 18 januari 2019, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Årets första dopp i Lidan står nog brandmännen för. Det var hårt vattten – is – som användes i livräddningsövningen på torsdagen.

isräddning

Kylan biter hårt. Vid frukostbordet på torsdagsmorgonen  yppade redaktören stolt att:
– I dag är det skönt att ha bilen i garage. Det har regnat och frusit så säkert har bildörrarna frusit fast om bilen varit ute.
Så med en ganska skön känsla gick redaktören till garaget en stund senare.
Garagedörren hade frusit. Den var helt omöjlig att öppna. Alla möjliga knep försöktes. Det var isbark över hela dörren.
Nå till slut kom hustrun – familjens hjärna – ut med en sådan där grej man tänder ljus med. Gasdrift. Äntligen gick nykeln att vrida runt och det gick att få ut bilen.

Samma sak – fast utan den inedande stolta kommentaren – på fredagens morgon. allt var fruset. Termometern visade på 8 minusgrader.

Det är kallt i Sverige. Vänern fryser. Bogserbåten i Lidköpings hamn har börjat bryta upp isen som på några timmar fryser igen.

Sakta har även politiken börjat rulla igång. Och nu är debatten om vem som svikit mest i full gång. Många placerar de fyra partier som står för regeringsunderlaget vid dagens omröstning får stå i skamvrån.

I Lidköping har det politiska så sakta också börjat rulla, nya människor i förtroendeposter, nya utbildningar och nya informationer. Men nu börjar allvaret rulla igång igen. Det är dags att börja bestämma. En del måste till och med bestämma om de är miljövänner eller inte. Håller de målsättningar för miljö och hållbarhet som tidigare fattats. Allt fler börjar misstro.

Redaktören kommer att se mager ut. Redaktören äter säkert med än 150 gram kött och mejeriprodukter i veckan. Ännu värre är det i Argentina. I det landet äter man i snitt 95 kilo nötkött per person och år. Så mycket äter inte redaktören. Inte många andra svenskar heller. Om redaktören ska minska till 150 gram i veckan – det blir inte helt lätt, även om grönsakerna tar allt mer plats i kosten.

Häromdagen slänge redaktören ur sig av bara farten: Ärtsoppa är väl vegetarisk mat?
– Nej, blev det skarpa svaret. Det är fläsk i soppan.
Ett problem för redaktören är att han är stor ätare av frukt, men det finns några grönsaker som han inte  tycker är särskilt goda. Redaktören gillar inte lök, för att ta ett exempel. Inte vitlök heller. Dessutom ogillar redaktören olja som rinner över grönsaker.
Petig, eller hur? Vanlig frisk sallad med blandade grönsaker (utom lök som smakar tulpan) är godis.
Dessvärre är det ju godis med lite skinka eller annat kött också…

Fisk! Nja, redaktören har arbetat på trålare i sin ungdom och fick avsmak för hur dessa djur behandlas. Jägare behandlar inte djur på det sättet som fiskare behandlar fisk. De där bilderna från den tiden ger en bismak när fisk finns på matbordet.

I Lidköping förbereds Karl XII:s likfärd. Igen.
Redaktören har för sin del redan sagt att det är dags att sluta hylla de slaktare som förr var ärade krigarkungar. De var kungar av sin tid. Inte vår tid. En bizarr, enligt redaktörens mening, hyllning som säkert väcker superhögerkrafters intresse.

På torsdagen skrev redaktören en artikel om möjligheterna att byggas bostäder, bl a upp till tio våningar höga, på det som varit Lidens vid Gamla Läckövägen. I rubriken skrev redaktören Toftaområdet. Det blev snabbt mothugg; en person skrev att det är Stenhammar.
I dag har redaktören forskat vidare och fått flera samtal. Det finns ingen skarp gräns, det är i stället så att en del personer vill att det ska heta Stenhammar ända ned till fotbollsplanerna och Lockörn.
Förresten har planerna på att bygga upp trill tio våningar höga hus, som HSB med det här förslaget skulle få skapa, väckt intresse även hos andra byggare.
– Om HSB får bygga tio våningar så kan väl vi få det på andra håll…?
Ja, många är det förstås som vill se ned på andra.

God helg.

 

En kommentar på “Hört på stan: Hårt vatten”

  1. Ove Nordström skriver:

    I Göteborg är ärtsoppan vegetarisk. Där får man fläsket på en tallrik vid sidan av.

Kommentarerna är stängda