Gå direkt till Nyheten (Debatt: Förslag om fossilfria fordon i Lidköping hotas)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 10 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Förslag om fossilfria fordon i Lidköping hotas

Publicerad söndag, 13 januari 2019, 17:44 av Insändare

debatt-insikonI en debattartikel med anledning av debatten i Lidköpingsnytt om miljöhänsyn från bl a cruising och Power Big Meet skriver Leif Eriksson att det grundförslag om att ställa sig positiv till PBM till 2025 – ett fossilt värdskap – skulle innebära att kommunens miljöplan ställs på ända.

Lidköpings kommuns ”fossila” värdskap fram till 2025?

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ställa sig positiv till ett fortsatt värdskap i Lidköpings kommun till evenemanget Power Big Meet.

Här belyser jag kommundirektörens förslag i relation till den tidigare antagna Miljöplanen från 2017.

Miljöplan för Lidköpings kommun är antagen av kommunfullmäktige 2017-06-19.

Viljeinriktningen i miljöplanen är att få kommuninvånarna att ”Satsa på alternativa drivmedel. Fossila bränslen skall fasas ut.” Målet enligt Miljöplanen är ”År 20 30 ska fordonsflottan i Lidköping vara oberoende av fossila bränslen.”

I miljöplanen finns också ett mål om Kommunen som föregångare. ”År 2020 har kommunen en fossilbränslefri fordonsflotta”

När det kommer till åtgärder för sund livsmiljö pekar Miljöplanen på en specifik åtgärd för Kommunstyrelsen att handlägga: ”Driva projekt för hållbar livsstil.”

Funderingar om det ”fossila” värdskapet hänger ihop med de politiska intentionerna i Miljöplanen.

Det aktuella förslaget som Kommunfullmäktige nu har att ta ställnings till binder kommunen resurser på lång sikt för att stimulera och synliggöra användningen av fossila fordonsbränslen med nästan en halv miljon kronor per år fram till 2025.

Det är något som inte känns strategiskt och politiskt sunt med förslaget till ”fossilt” värdskap, särskilt när övriga städer i Sverige inför en rad åtgärder för en hållbar livsstil på alla områden.

Förslaget och tjänsteskrivelsen från kommundirektören innebär att fossila bränslen, luftföroreningar, buller och nedskräpning skall synliggöras och manifesteras med ett stort projekt på initiativ av kommunledningen. Det är helt på tvärs med vad Kommunfullmäktige tidigare har beslutat i Miljöplanen.

Om det nya Kommunfullmäktige fattar beslut enligt kommundirektörens förslag har i praktiken Miljöplanen förklarats som EJ gällande i de delar som gäller Hållbara transporter.

Om beslutet blir enligt förslaget innebär det också att det ”fossila” värdskapet varje år fram till år 2025 lyfter fram Lidköpings kommun med kännetecken i känsla och bild som en ”fossil” kommun i både bemärkelsen otidsenlig och med en politik som går på tvärs mot världens gemensamma strävan för en fossilfri hållbar utveckling.

Leif Eriksson

Fotnot: Leif Eriksson kommenterar grundförslaget från kommunledningens tjänstemän. Till fullmäktige står det 2021 och inte 2025 i förslaget. Synpunkterna är ändå adekvata. 

7 kommentarer på “Debatt: Förslag om fossilfria fordon i Lidköping hotas”

 1. Watchingeye skriver:

  Knivskarpt skrivet. Tänk, bara tänk, om kommunen haft en dialog värd namnet med exvis berörda fastighetsägare och andra som tydligt kan drabbas av PBM. Tänk om man då mötts på ett jämlikt vis o kommit överens. Tänk så mkt mindre kritik kommunen fått då. fast det hade ju inneburit just dialog, öppenhet o självkritik, så det faller ju redan på den punkten. Jag jobbar väl vidare på min egen beteendeförändring o väntar in kommunen på ett annat tåg.

 2. Ove Nordström skriver:

  Veteranbilar är och ska vara otidsenliga.
  Hur kan man vara så korkad att blanda in en veteranbilsträff med kommunens planer och mål i övrigt? Men man upphör aldrig att förvånas i dagens samhälle. Varför inte hänvisa till landets lagar om skydd för minoriteter? Veteranbilsägare är ju en minoritet.
  Detta blir bara dummare och dummare. Hårklyverier!

 3. Lunnarn skriver:

  Vart tog Miljöpartiet i Lidköping vägen?

 4. Johan skriver:

  Kommentar till Ove Nordström
  Varför ska inte PBM blandas in i kommunens miljömål? Om kommunen säger en sak och sedan gör något helt annat urholkar det förtroendet (det lilla som finns kvar) för vårt folkvalda styre.

  Veteranbilsägare är ingen minoritet – de är bakåtsträvare som inte förstår att de förstör för en stor del av Lidköpings invånare i fråga om luftkvalitet och trivsel.

 5. Nisse skriver:

  Berätta för en oinitierad – får inte fossilfria bilar delta i PBM?

 6. Watchingeye skriver:

  OVE: Att nedvärdera andra skribenter på ett personligt plan är bedrövligt, men du har ju visat tendensen förr. Däremot lär inte den strategin bita på ex.vis denna artikelförfattare. Fakta kan vara jobbigt att förhålla sig till, men hån leder sällan till ngt konstruktivt. LUNNARN: MP har med tydlighet visat att man inte bryr sig utanför valtider.

 7. Jan Johansson skriver:

  Lunnarn
  Dom kanske åker veteranbil. ???

Kommentarerna är stängda