Gå direkt till Nyheten (Debatten om cruising: Här fortsätter den)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatten om cruising: Här fortsätter den

Publicerad torsdag, 03 januari 2019, 12:06 av Björn Smitterberg

cruising-aPå begäran av några läsare lyfter Lidköpingsnytt upp de artiklar som medfört en rad inlägg i debatten bl a i kommentarsfältet.

1: 2018/11/28/skarp-kritik-mot-kommunens-motorengagemang-vi-kraver-en-konsekvensanalys/ 

2: 2018/12/12/lidkopings-kommun-satsar-pa-power-big-meet-i-tre-armen-arrangoren-har-inte-ansokt-att-fa-vara-har/

3: kommundirektoren-svarar-pa-fragorna-om-motorevenemang-paverkan-art-saval-positiv-som-negativ/

4: 2018/12/14/hort-pa-stan-om-att-leva-som-man-lar/

26 kommentarer på “Debatten om cruising: Här fortsätter den”

 1. Chrille skriver:

  Hej läsare och Lidköpings kommun. Alltså denna eviga debatt om miljön jag har full förståelse att ni värnar om miljön. Men tag några saker i beaktning. När vi får evenemang som exempelvis Power meet till Lidköping så blomstrar handeln och hela näringslivet i kommun samt att vi får ett ansikte ut i övriga Sverige och för alldel världen. Tycker att det är fruktansvärt mycket gnäll på personer när det för en gång skull händer något i vår stad

 2. Anders skriver:

  PBM kan bli K-märkt, det vore väl kul för alla som är negativa till all kultur som har med motorer att göra. För riksantikvarieämbetet föreslår i sin rapport ett stärkt skydd för det rörliga kulturarvet i form av att en hänsynsregel skrivs in i kulturmiljölagen.

 3. Tomas Eskilsson skriver:

  Låt de som gillar Amerikanska bilar få ha detta nöje utan gnäll

 4. Chrille skriver:

  Hmm blomstrar handeln av power meet, är väl tvärt om. Jobbar själv i butik i stan och handels minskar kraftigt under power meet. Men varför gnälla när det kommer massa folk som super, skräpar ner och bara förstör. Är ju kul när det händer nåt eller hur?

 5. Watchingeye skriver:

  Lidköping i ett nötskal torde nog vara att kritik benämns gnäll. Tiga still med mössan i hand funkar bäst i stan. Jag själv ser ingen direkt motsättning mellan PBM och miljömedvetenhet, så länge som det finns ett miljömedvetande och aktivt arbete kring det från kommunens sida. Hur man arbetar kring det är däremot en välbevarad ”affärshemlighet” tycks det.

 6. Ove Nordström skriver:

  ”I kommunen genomför vi inte konsekvensanalyser inför beslut om exempelvis uthyrning eller upplåtelse av mark.” (Jan Fransson)
  Kan det bli tydligare?
  Och den s.k cruisingen klimatkompenseras av arrangören.
  Så vad är det egentligen du mer efterfrågar av kommunen?

 7. Petra Kroon skriver:

  Alltså helt ärligt…” Blomstrar Handel och HELA Näringslivet”…?!
  Lätt det är att slänga ur sig att folk gnäller! Anser att det är stor skillnad på att gnälla hemma runt köksbordet eller här med en lättvindig kommentar gentemot att verkligen vilja föra en dialog kring hur man kan förbättra saker i Kommunen! De som Gnäller högst tycks vara de med ”tomt gnäll ” som inte leder någon vart!

 8. Petra Kroon skriver:

  Ja Ove Nordström det kan bli tydligare! Som vi tidigare har påpekat var det inte konsekvensanalys av uthyrningen eller upplåtelse av mark utan alla följdeffekter det får när Kommunen tar på sig ett ”Värdskap” och hur detta eller andra evenemang ligger i linje med den tydliga hållbara Profil vi har, har du missat det?
  Varför motsätter du dig hela tiden en dialog om det kan leda till förbättringar för involverade?
  Varför är Du så motsträvig?

 9. Watchingeye skriver:

  Ove. Som vi nu verkar skriva på två olika ställen, så vill jag bara veta GUR kommunen agerar klimatsmart kring PBM. Det är inte jag som påstår att dom gör det, det är dom själva. Att det ska vara så konstigt att man vill vet HUR?? Om inte annat kan det ju ge lite ledtrådar hur vi invånare ska beteendeförändra oss….ngt som kommunföreträdare uppmanar till.

 10. RGR skriver:

  De största gnällspikarna hittills har ju varit de passionerade PBM-anhängarna som verkligem inte tål att det ens förs en debatt i frägan…

  Själv tror jag att PBM för tillfället innebär mer positivt än negativt för Lidköping. Men man måste ju fortfarande få ställa frågor?

 11. Ove Nordström skriver:

  @Watchingeye, jag förutsätter att kommunen följer de ”klimatsmarta” lagar och regler vi har. Anser du alltså att kommunen bryter mot lagen?

 12. Yvonne skriver:

  Jag måste säga att kommunen skötte städningen efter Power Big Meet exemplariskt. Dagen efter träffen, var det kliniskt rent nästan. Älskar gamla bilar, och står gärna ut med 3 dagars full rulle i stan, ned fina åk. Det livar upp stan. Vet många som längtar till sommarens PBM. Men jag är glad över, att våra nya bilar inte släpper ut så mycket avgaser. Tycker att som veteranbils fan, att Lidköping lever upp ordentligt under PBM.

 13. Chrille skriver:

  Det bästa för ska gnällspikar vore väl ett stendött lidköping där alla gick med skygglappar. För skråen det handlar om några få dagar på ett år. Nu får ni ge er svenssons. Låt oss som faktiskt tycker om när det händer något i stan få njuta

 14. jörgen blomkvist skriver:

  PBM det är jätte bra med miljötänk det ska inte bara vara vi ett tillfälle som dessa påhopp är på PBM då borde alla skrika lika högt när det passerar hundratals trailers från våra grannländer med bränsle som har passerat bäst föredag för länge sen som samtidigt konkurerar ut våra lastbilar där finns inga krav på miljö och detta är varje dag PBM är en gång per år. Ett stort tack till Källström och Fransson ni har en gång startat motor Lidköping

 15. Björn Smitterberg skriver:

  All trafik är ett problem. Men vi kan bara hantera Lidköpings problem i Lidköping. Nu är det dock så att allt snabbare kommer trafiken att byta bränsle och minska utsläppen. PBM är något som kommunen låter ske trots att den påpekar på alla sätt att miljön är viktigaste frågan. Här finns ju en chans att göra något av cruisingen – men det kräver initiativ. kommunen och cruisingens arrangörer borde samarbeta om det. Så utsläppen minskas och glädjen blir än större.

 16. Watchingeye skriver:

  Ove: Om kommunen följer några klimatsmarta lagar eller om det är interna direktiv, det har varken jag eller så många andra en aning om. Några svar kring det är väl högst osäkert om det kommer. Kanske nån gång under året, om det vill sig väl. Du Ove kanske har bättre insyn än vi andra o vet svaret? Det har nu gått 21 dgr sen svar önskades ang HUR kommunen agerar klimatsmart kring aktuellt ämne. Kanske kommunens miljöstrateg vet??

 17. RGR skriver:

  Att kommunen följer lagen får man väl hoppas. Det är liksom en självklarhet, och inget de ska berömma sig själva för. Om de (ansvariga politiker och tjänstemän) ska fortsätta hålla ett högt tonläge i miljöfrågor skulle man kunna förvänta sig att de gör lite mer än det absoluta minimum lagen kräver. Men, det kanske bara är tomt prat från sosseriets sida…

 18. Ove Nordström skriver:

  @RGR, man kanske ser det på årsbasis och inte varje enskilt externt arrangemang?

 19. Watchingeye skriver:

  RGR: Håller med om att kommunen ska följa lagen och det tror jag nog de gör i stort. Vad gäller det höga tonläget, så är det rätt nedskruvat nu så här efter valet är gjort. Vad gäller det tomma pratet, så gäller det väl alla partier rakt över. Det som möjligtvis sticker ut är väl Miljöpartiets tystnad i allt som berör miljö. Kan det verkligen vara så att partierna har kommit överens om att inte ta debatter alls? I en demokrati? I Lidköping? ..Hmm

 20. RGR skriver:

  Ja, vem vet. De tycker helt tydligt att små-folket ska tiga i församlingen och överlåta politiken till politikerna… De anser sig vara lite finare än medel-Svensson och stå över all kritik enbart pga. att de fått lite röster…

 21. Watchingeye skriver:

  RGR: Att ta kritik och att vara lyhörda inför invånare kanske inte är det man ligger i framkant med tyvärr. Fransson är fortsatt tyst, miljöstrategen tiger still och politikerna har fullt ut anammat den nya trenden att tiga och undvika diskussion, ex.vis här på LN som borde vara ett givet forum för de styrande att visa sig o ge sin syn på tingens ordning. Har sagt det förr. Hedvall var den siste politikern med kurage nog att mötas i diskussioner.

 22. RGR skriver:

  Av de (få) politiker som visat sig här har knappt någon gjort särskilt bra ifrån sig, för att uttrycka sig försiktigt… Så de kanske helt enkelt tycker bedömer att det är säkrare att stanna kvar i tryggheten under kristallkronorna i Lidbeckska huset.

 23. Watchingeye skriver:

  Jag är förresten väldigt nyfiken på om de två personerna som brevledes krävde en del svar rörande kommunens agerande kring PBM, har fått ngt klargörande svar än. Å andra sidan ställdes väl frågorna i november -18, så lite tid kanske kommunen behöver. Att dom svarar tar jag för givet. Dialog mellan kommun o invånare är väl ett rättesnöre tar jag för givet. Själv väntar jag fortfarande på svar gällande det klimatsmarta agerandet kring PBM

 24. Petra Kroon skriver:

  Svar på din fråga Watchingeye. Responsen på det brev vi skickade in kom via Jan Fransson som man kan läsa här. Eftersom vi känner att en hel del frågor fortfarande är obesvarade har vi önskat ett möte med olika personer inom KL samt tjänstemän. Datum är satt till slutet på februari.. Beslut i dessa frågor om Värdskap kommer dessvärre att tas upp i Kommunfullmäktige redan 21 Jan. Men vi kommer att försöka uppmärksamma alla ledamöter om debatt här!

 25. Per skriver:

  @Petra Kroon. Allmänhetens frågestund på Kommunfullmäktige är ett bra tillfälle att ställa frågor till ansvariga politiker. Bra bevakning också. Och livesändning för de intresserade

 26. Watchingeye skriver:

  Petra: Tack för din respons och ett rungande tack för ert mod att våga ställa frågor och också kräva svar. Det borde vara självklart förstås, men verkligheten är inte alltid så vacker som broschyrerna vill göra gällande tyvärr. Att Fransson skulle göra sig omaket att ge ytterligare förtydligande här på LN är nog att hoppas på för mycket så jag väntar till slutet av februari, då ni förhoppningsvis får svaren som begärs. Håll i!

Kommentarerna är stängda