Gå direkt till Nyheten (Lidköpingsläkare på världens största bröstcancerkonferens)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 21 augusti 2019
  1. Dagens namn:
  2. Jon och Jonna
  3. I morgon:
  4. Henrietta och Henrika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpingsläkare på världens största bröstcancerkonferens

Publicerad fredag, 14 december 2018, 10:00 av - Inskickat material

1977 introducerades San Antonio Breastcancer Congress (SABCS) i Texas, USA för första gången. Kongressen är att betrakta som världens största bröstcancerkonferens. I år representerades Skaraborgs Sjukhus genom Jenny Nyqvist, enhetschef och överläkare i Lidköping.

–Min poster handlade om bröstcancermetastaser och dess uttryck av FOXA1 och Nestin som möjliga prognostiska markörer. Uttryck av FOXA1 hos bröstcancercellen talar för en godare prognos, medan uttryck av Nestin talar för en sämre prognos. Uttryck av Nestin är också kopplat till metastaser i hjärna, gynekologiska organ och hud, berättar Jenny Nyqvist, som även är doktorand.

4-8 december 2018 är det 41:a året som kongressen genomfördes och det fanns  representanter från minst 90 länder på plats.

–Bröstcancer är nu att betrakta som den största orsaken till cancerrelaterade död hos kvinnor och är därför angeläget att bedriva forskning kring, säger Jenny Nyqvist.

Kongressen innehöll föreläsningar som rör klinisk vetenskap, basvetenskap och translationell vetenskap. Som på många andra kongresser presenterades vetenskap även i form av posters.