Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vi har inte råd att spara på skolan i Lidköping)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 08 december 2019
 1. Dagens namn:
 2. Virginia
 3. I morgon:
 4. Anna

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vi har inte råd att spara på skolan i Lidköping

Publicerad torsdag, 13 december 2018, 10:12 av Insändare

liberalernalogoikon– Vi behöver samla alla goda krafter för att ge alla barn och unga förutsättningar att nå målen i skolan, skriver Lidköpingsliberalen Thomas Janson i en debattartikel.

I TV4  tog i måndags förra veckan upp hemmasittarnas situation i landet. 5.500 barn som inte passar in i mallen och tvingas bort från skolan som inte klarar av att vara den trygga plats som ger eleven förutsättningar att växa och finna sin väg genom livet.

Samhällets och skolans misslyckande att ge alla barn de förutsättningar de behöver för att klara grundskolan kostar samhället miljarder (Ingvar Nilsson) genom den utslagning man bidrar till. Lösningar finns, men stuprörstänk och brist på prioriteringsförmåga i kommunerna leder till att problemen växer. Fridolin blir arg och ledsen, men vad hjälper det.

Vi behöver samla alla goda krafter för att ge alla barn och unga förutsättningar att nå målen i skolan. När vi har politiker på kommunal nivå som inte prioriterar satsning på skolan för att fler barn och unga skall kunna nå målen, har vi en lång resa framför oss innan vi kan vända trenden. Här behövs ett rejält omtag.

Liberalerna har lagt en rad motioner med syfte att vända trenden. Vi behöver ett helhetstänk där vi använder samhällets resurser effektivare och med betydligt bättre samordning för att hjälpa skolan i deras uppdrag och skolan måste kunna möta behoven hos alla barn och unga. Vi behöver nå en politisk enighet om vad som behöver göras för en ge alla barn och unga en bra start i livet.

Thomas Jansson, Liberalerna

13 kommentarer på “Debatt: Vi har inte råd att spara på skolan i Lidköping”

 1. Steffo skriver:

  Och skolkontoret i Lidköpings kommun har ålagt lärarna ännu mer administration, denna gång gällande bedömn8ngar, långt mer än vad Skolverket kräver.
  Det gör att de lärare som är kvar kommer närmre ett beslut att byta arbete. Tyvärr finns det svaga fackföreningar och en kultur att inte ”gnälla” bland skolpersonal.
  Politiker -ut och lyssna på de vuxna i skolan och agera.
  /Sambo med lärare och pappa

 2. Carina Hemmenbach skriver:

  Håller med. Det är dags att se över budgeten över Lidköping och fördela pengarna där de bäst behövs. Blir bara dyrare om inget görs nu. Barnen är vår framtid!!

 3. Leif skriver:

  I alla fall ett parti som har en kniv i lådan

 4. Ove Nordström skriver:

  Hur Liberalerna vill använda samhällets resurser ”effektivare” det visade de väl med eftertryck under de 8 åren i regeringsställning och de 9 budgetar som lagt grunden till hur det ser ut i dagens samhälle. Ökade klyftor och ökade polariseringar och de sämst ställda i samhället har fått betala priset.

 5. Thomas Jansson skriver:

  Ove Nordström, ingen är utan skuld när det gäller skolan av idag. Vi kan fortsätta att blicka bakåt och peka finger på den andres tillkortakommanden, själv föredrar jag att ha blicken riktad framåt och tydligt peka på vad jag vill se utvecklas i skolan och lyssna på lärarkollektivet och deras synpunkter på vad de behöver för att klara sitt uppdrag. Var femte elev klarar inte grundskolan med fullständiga betyg. Detta behöver vi gemensamt åtgärda.

 6. Sara skriver:

  Och medans ni politiker i kommunen diskuterar enighet i frågan om alla barn och unga ska ha rätt till en utbildning utifrån sina förutsättningar så går dom drabbade barnen/ungdomarna samt deras familjer under.
  Ni politiker behöver inse att problemet finns här och nu och att det inte kommer försvinna för att ni låtsas att det inte gör det.
  Börja med att läsa skollagen, där kan ni finna vägledning i frågan.

 7. Ove Nordström skriver:

  @Tomas Jansson, det är väl inte konstigt att antalet icke godkända till gymnasiet ökat med den stora invandring vi haft och har. Det är ju idioti att tro att de ska klara svensk skola lika bra som de som är födda och uppvuxna här. Segregationen med friskolorna har ju ytterligare spätt på detta under mantrat ”valfrihet”. För vem? Är det elever eller föräldrar som väljer? Vi skulle behöva specialundervisning för nyanlända så de får en ärlig chans.

 8. Ove Nordström skriver:

  Och Tomas Jansson, om du inte vill lära av tidigare misstag, hur undviker du då att göra om dem?

 9. Thomas Jansson skriver:

  Sara, för mig är det självklart att skolan skall ge alla barn och unga det stöd och de förutsättningar de behöver för att klara skolan. Så länge vi inte klarar det har frågan högsta prioritet. Det är inte bara lagstadgat, det är en god affär för kommunen.

 10. Watchingeye skriver:

  86% av lärarna kan troligen inte ha fel Staten bör återta kontrollen över skolan. Med 290 kommuner blir det självklart lika många versioner av skola. Det kan de flesta som inte är politiker räkna ut.

 11. Thomas Jansson skriver:

  Ove, delar inte din uppfattning om att friskolorna skulle vara orsak till segregationen, snarare då bostadspolitiken i kombination med närhetsprincipen. Fria valet skulle i sådana fall möjligen kunna motverka segregation hanterad rätt. Håller dock med om att skolgången bör anpassas mer utifrån elevens förutsättningar och att stöd ges i den utsträckning som behövs att eleven skall nå målen. Detta gäller ALLA elever. Låt oss arbeta för det.

 12. åke johansson skriver:

  nu får min gamle ordf mario en ny Sifysdussten. hur vi gjorde för ja nu får mina gamle ordf. Marie en ny Sifydussten Att få ner ”dagisgrupperna till vår mål lyckades inte.Vi gjorde troligt för bra jobb så att allt flerströmmade till, som inte var med budgetförhandlingarna. Men inte vill ha barnbegränsning, nu när Kina slipper ur det?

 13. Ove Nordström skriver:

  Tomas Jansson, hade kommunerna ägt frågan om etableringsrätten av friskolor så kunde det fungerat och funnits balans i alla kommuner. Lidköping har ju verkligen lyckats här.

Kommentarerna är stängda