Gå direkt till Nyheten (Skolan – att få välja eller inte)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 26 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Vilhelmina och Vilma
  3. I morgon:
  4. Beda och Blenda

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skolan – att få välja eller inte

Publicerad måndag, 10 december 2018, 18:08 av Björn Smitterberg

Liberalerna i Lidköping har föreslagit ett utökat system för att välja vilken skola barnen ska få gå i. Valet skulle alltså bli föräldrarnas. Pär Johnson, liberal, hamnade i en omfattande debatt om för och nackdelar. Motståndare var Vänsterpartiets Ann-Carin Landström och Socialdemokraternas Mario Melani.

Rasmus Möller, (M) påpekade att det går att välja skola – men den verkliga processen är svårare. Han berättade också om vad som styr resurser.
– Det är inte alls så att skolorna är lika, hävdade Rasmus Möller. Valfrihet är olika i olika öron – och jag yrkar på att vi röstar för Liberalernas förslag om ökad valfrihet.

– Vi måste få ett system som utjämnar skillnaderna i skolorna, och föräldrar skall kunna välja skola – inte välja bort. Jag vill veta hur många som gör aktiva skolval i Lidköping.

– Det är tydligen så att man tycker det är fel att vi av sociala skäl lägger extra pengar på vissa  skolor, sa Mario Melani. Det är ju vårt sätt att förbättra resurserna för de skolorna. Genom stödet utjämnar vi skillnader. Ni kallar det valmöjlighet – ni vill kräva att föräldrarna väljer. Det kan få följder vi inte vill ha. Tänk om alla väljer samma  skola!

– Vi har ett system som konserverar skillnader, sa Pär Johnson.

Efter en lång debatt med många inlägg beslutades att ärendet ska utredas igen.