Gå direkt till Nyheten (MR-dagen 2018: Stå upp för mänskliga rättigheter!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 08 december 2019
  1. Dagens namn:
  2. Virginia
  3. I morgon:
  4. Anna

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

MR-dagen 2018: Stå upp för mänskliga rättigheter!

Publicerad måndag, 10 december 2018, 02:37 av Insändare

debatt-insikonI dag är det den internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Rättigheterna är långt i från självklara för alla och i en artikel uppmanar FN-föreningen till ställningstagande för dem.

För 70 år sedan antogs FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Därför firar vi internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. Den allmänna förklaringens 30 artiklar har gett upphov till de fri- och rättigheter som stadgas i till exempel barnkonventionen, kvinnokonventionen och konventionen mot tortyr.

Arbetet för stärkta mänskliga rättigheter i medlemsländerna är en av FN-systemets största framgångar. FN övervakar ländernas rättighetsarbete genom bland annat granskningskommittéer, MR-kommissariens kontor och rådet för mänskliga rättigheter. FN stödjer också de nationella institutioner för mänskliga rättigheter som har upprättats i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder – och förhoppningsvis snart även i Sverige.

Trots dessa framsteg hotas dina och mina rättigheter just nu. Auktoritära ledare i både demokratier och icke-demokratier utnämner oberoende medier till folkets fiende, fängslar oliktänkande och dödar brottsmisstänkta utan rättsprocesser. Under de senaste åren har vi tvingats att bli vaksamma mot falska nyheter. Frivilligorganisationer möter starkt motstånd vilket drabbar flera FN-förbund runt om i världen. Till och med FN:s granskningsarbete ifrågasätts av ledande politiker, även i Sverige.

De fri- och rättigheter som har byggts upp under sju decennier kan raseras snabbare än vi anar. Vi behöver stå enade till försvar för våra rättigheter. När pressfriheten, organisationsfriheten och rättsstaten hotas kan vi peka på principer och dokument som världens länder har förbundit sig att följa. När Donald Trump attackerar media, kvinnor och minoriteter kan vi påminna honom om att USA bidrog med de fyra friheterna – från nöd, från fruktan, till religionsfrihet och till yttrandefrihet – när FN grundades.

Desinformation och politisk kontroll över media hotar grundläggande friheter och långsiktig fred. En grupp forskare, författare och journalister föreslog nyligen en internationell deklaration till försvar för demokratiska strukturer och institutioner. En sådan deklaration skulle kunna tas fram av en internationell panel med FN:s klimatpanel IPCC som förebild, menade gruppen med bland andra FN:s förra högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay.

Den allmänna förklaringen har översatts till 370 språk. Det innebär att även den som tillhör en liten språkgrupp kan ta del av sina rättigheter. Förklaringen och andra FN-dokument finns på webbplatsen. Kunskapsspridning, aktiv debatt och folklig mobilisering – allt detta är nödvändigt för att försvara de rättigheter som så många har kämpat så länge för.

På MR-dagen står den svenska FN-rörelsen upp för de mänskliga rättigheterna. Vi uppmanar alla i Sverige att göra detsamma.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Agne Gustafsson
Ordförande i Lidköpings FN-förening