Gå direkt till Nyheten (Sirous Namazi på Konsthallen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 27 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Beda och Blenda
  3. I morgon:
  4. Ingeborg och Borghild

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sirous Namazi på Konsthallen

Publicerad torsdag, 06 december 2018, 14:07 av Björn Smitterberg

konst181206-konstnär

I dag byggs en ovanlig utställning på Konsthallen. Visserligen är utställningar här unika, men den har har lite ovanliga grepp. Bl a ett självförstörande installation, som förhoppningsvis inte är helt förstörd när utställningen stänger  januari.

Utställningen handlar mycket om kaos och ordning. Två begrepp som står mot varandra. Konstnären Sirous Namazi är ingalunda okänd i Sverige, han har ställt ut bl a på Moderna Museet och venedigbiennalen.

konst181206-2

Hans verk är enkla men ändå överraskande. Bl a det hyreshus som finns som stomme, med färger han som målare funderat över. Det är ett hyreshus i flera våningar, men i miniatyr. Det väcker omedelbart funderingar. Och så installationen som sakta sågar sönder sig själv.

Besökaren, som från och med lördag kan se utställningen, möts av skulpturer på bl a väggarna. I ett fall är det olika skivor med olika mönster satta på varandra, och det ger en aning om evighet. Den som går lite längre in möts av tecknade tavlor, och en video.

konst181206

I ett annat konstverk visar Sirous Namazi vad man kan göra med en 3-D-skrivar, helt vardagliga ting sammansatta i plast. 

Videon är viktig. För Sirous Namazi kommer från Iran. Hans hem förstördes vid revolutionen när shahen avsattes. I videon visar han hur han försöker återskapa familjens hem i Iran, med hjälp av minnes bilder han själv har och som hans syskon har.

konst181206-3