Gå direkt till Nyheten (Fredrik Ljungkvist Yun Kan 3
Svensk improvisationsjazz i toppklass på Röda Kvarn.)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 27 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Beda och Blenda
  3. I morgon:
  4. Ingeborg och Borghild

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fredrik Ljungkvist Yun Kan 3
Svensk improvisationsjazz i toppklass på Röda Kvarn.

Publicerad onsdag, 05 december 2018, 17:59 av - Inskickat material

Lidköpingssonen Fredrik Ljungkvist med sin trio Yun Kan 3, ger en konsert på Röda Kvarn på lördag den 8 december kl. 17.00. I trion ingår också Mattias Welin på bas och Jon Fält på slagverk.

Det är Lidköpings konsertförening som arrangerar konserten och den är den tionde och sista konserten för i år för föreningen.

jazz

Fredrik Ljungkvist växte upp i Lidköping men flyttade i tjugoårsåldern till Stockholm för studier vid Kungliga Musikhögskolan. Under studieåren spelade han med olika jazzband, som till exempel Fredrik Noren Band och Lina Nyberg Group.

Fredrik Ljungkvist är en av Sveriges mest innovativa och internationellt mest respekterade musiker i den unga svenska jazzvåg som gjort Sverige till en av Europas ledande jazznationer. Han har medverkat på nästan 100 album och fått många prestigefulla priser, bl.a. Jazzkatten vid tre tillfällen.

Fredrik Ljungkvist har bildat flera egna band med olika antal musiker, t.ex. YUN KAN 3, YUN KAN 5, YUN KAN 10. Med dessa band har han turnerat runt om i Sverige och utomlands. Fredrik har också turnerat med flera andra grupper och musiker t.ex. med Per-Henrik Wallin och Bobo Stenson.  Han är också en av medlemmarna i den svensk-norska jazzkvintetten Atomic. Denna grupp släppte nyligen plattan ”et Variations”, vilken har rönt stort internationellt intresse. Skivan följs nu upp av en internationell turné som bl.a. går till USA och Argentina.

Mattias Welin är basist i bandet och har sina rötter i Växjö. Han har studerat musik vid Skurups Folkhögskola och vi Kungliga Musikaliska Akademien. Mattias Welin jobbar som frilansande jazzmusiker och spelar regelbundet med etablerade grupper och musiker, bl.a. med Magnus Broo, Maggie Olin, Ingrid Jensen och David Berkman.

Jon Fält är slagverkare och uppvuxen i Sandviken. Redan i unga år började Jon att spela trummor. Som elev vid Kulturskolan i Sandviken fick han god undervisning och när skolan startade ett ungdomsstorband spelade Jon Fält trummor i bandet. Idag är han en av Sveriges mest eftertraktade jazzmusiker och är känd för sitt vitala och lyhörda spel. I år tilldelades han Jazzkatten i kategorin ”Årets jazzmusiker”.

Denna konsert blir en fin avslutning på musikåret 2018 för Lidköpings konsertförening.

– Röda Kvarn lördag kl. 17.