Gå direkt till Nyheten (Staffan Lindberg bantar utsläpp av koldioxid
På Naturum på torsdag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 27 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Beda och Blenda
  3. I morgon:
  4. Ingeborg och Borghild

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Staffan Lindberg bantar utsläpp av koldioxid
På Naturum på torsdag

Publicerad tisdag, 04 december 2018, 01:26 av Björn Smitterberg

Staffan-Lindberg8-(002)Smältande polarisar, stigande havsnivåer, torka, bränder och klimatflyktingar. Det kan lätt låta dystert när man pratar om klimatet. Om man inte lyssnar på Staffan Lindberg, förstås. Han är musikern och underhållaren som läste om klimathotet och blev koldioxidbantare.
Detta var 2006, och sedan dess har Staffan blivit minusutsläppare av koldioxid – han samlar alltså in mer växthusgaser än han släpper ut. Om sin väg dit berättar han själv att han ville: ”gå ner på en hållbar nivå av utsläpp av växthusgaser. För att kolla om det går.

– Att minska mitt ekologiska fotavtryck till en rimlig nivå, men fortfarande vara en del av det samhälle jag satts att leva i. Det finns ju de som flätar skägget, tovar sin müsli, flyttar ut i finnmarkerna och lever på svedjebruk med fjorton getter. All respekt till dem. Men jag gillar ju stan. Jag gillar att köpa mat i affären och ha elektriskt ljus. Så vad kan man göra inom ramarna? Det som ganska många skulle kunna ställa upp på. OM det bara fanns en snitslad bana”.

Hur han lyckats med detta berättar han med humor och självironi gärna i föreläsningar, klimatshower, artiklar och boken ”Jag skulle bytt till lågenergilampa i hallen – en koldioxidbantares bekännelse”.

Till sin hjälp för att bli koldioxidbantare hade han några av landets främsta klimatexperter. däribland meteorologen Pär Holmgren som han också åkt på elmopedsturné land och rike runt – ja överallt där det finns en scen, en publik, och ett överskott på växthusgaser.

Staffan har många järn i elden och har som musiker varit med i allt från Radiosymfonikerna, Filharmonikerna, diverse kammarorkestrar och det egna bandet Viba Femba till att ha dubbat rösten till en förkyld, sjungande gräshoppa i en kort Disneyfilm.

På torsdag kommer Staffan Lindberg till Lidköping och naturum Vänerskärgården med humor, sång och allvar i klimatshowen ”Moder Jord – för god att kolsyra”.