Gå direkt till Nyheten (Poppis julmarknad i Söne mejeri)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Poppis julmarknad i Söne mejeri

Publicerad lördag, 01 december 2018, 15:19 av Tore Sahlström

sönejul-4När första advent är i antågande poppar det upp julmarknader lite varstans i våra bygder.
Även ute i lilla Söne har man nu för andra året arrangerat en julmarknad i mejeriet. Det ursprungliga mejeriet härrör sig från 1890-talet
ikon-bildreportage 

Bilderna är klickbara till större format.

Hit till Söne mejeri levererades mjölken från gårdarna under första hälften av 1900-talet. År 1956 upphörde mejerihanteringen i Söne och mejeriet gick samma öde som många andra småmejerier runt om i landet.

Nu är det andra tider och ute i Söne mejeri råder det febril verksamhet av olika slag.

sönejul-6

 

Nu driver Sandra Reinhard och Annika Lans ett café och en nostalgibutik med en lantlig touch. Även en pub finns i det renoverade mejeriet.

Sandra Reinhard pappa Ove har hjälpt till med renoveringen av huset som också innefattar några lägenheter.

sönejul-5

Många hade på lördagen tagit sig till Söne för att få sig lite julstämning inombords – julen närmar ju sig med stormsteg. Bilparkeringen var redan efter en halvtimme full med bilar trots att man för året hade utökat parkeringen.

Inne i mejeriet var det, som man säger här i bögda, ”knökatjockt” med folk.

Omkring 20 utställare fanns på plats och kommersen var livlig. Ett flertal passade också på att ta en fika i det mysiga caféet i en del av det gamla mejeriet.

sönejul1

Vid ett bord stod Johanna Kindberg och Tina Unger från Villhöver – Design och erbjöd besökarna allehanda saker för julklappsköparna.

sönejul-2

Är man i ett gammalt mejeri så ska det naturligtvis finnas ost. Från Gäsene mejeri kom Maria Larsen med dotter Charlotte som erbjöd allehanda ostar inför den kommande julen.

Självfallet ska det finnas en tomte vid en julmarknad så utanför byggnaden och vid parkeringen gick den importerade tomten från Litauen Vy Gintas Krivickas omkring och bjöd på julgodis till barn och vuxna.

sönejul-4

Familjen Westlund från Lidköping blev bjudna på karameller av den snälle Sönetomten. Tomten Krivickas har numer sedan några år tillbaka bosatt sig i Söne.

sönejul-3

I en av utebodarna kunde man hitta en känd Söneprofil, nämligen bonden Ove Lans som också handlar med USA-bilar och dess bildelar ute i Söne. Nu hade han fått rollen som korvgubbe och, serverade Lidköpingsbon Jan-Olof Gustafsson en kokt med bröd till Jan-Olofs stora belåtenhet.

Kul att det finns unga människor som Sandra och Annika som, startat upp och rustad upp mejeriet i Söne och, drar sitt strå till stacken för en levande landsbygd.

sönejul-mejeri

Cirka hundra år gammal bild av Söne mejeri.
Okänd fotograf – bilden är inte klickbar

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
KÅS
Gäst
KÅS
1 december, 2018 03:43

Mysigt kan rekommenderas!