Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Torget skall vara varmt!)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Torget skall vara varmt!

Publicerad fredag, 30 november 2018, 11:50 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Det går åt fel håll. Ny Stadens torg borde ha värme så att det inte bildas is och halka: Då går en bankstiftelse in med massor av pengar för att göra isbana.
Ja, skridskoåkning är trevligt, kan bli folkfest. Det tog bara ett par veckor att få fram beslut om Lidköpings fjärde konstfrusna bana. 
Varför ska det ta så lång tid att få torget uppvärmt så som Stenportsgatan?

Ett uppvärmt torg skulle säkert vara lönsamt – såväl som andra platser.
Problemet är att halkskador betalas av stat och region, uppvärmning av gator går på kommunens konto. Men kanske en förfrågan till bankstiftelsen, den kanske behöver tinas upp efter nedfrysningen?
Om den säger ja så kommer hela det politiska etablissemanget att inom ett dygn också att säga ja -det är bara så, politiker är inte alltid så fristående som det verkar.
Så skynda på, Samhällsbyggnadsnämnden kan säkert få med ett godkännande som extra ärende vid sammanträdet på tisdag.
Uppvärmt torg skulle också betyda en besparing i snöröjning, sandning och bortkörning av snö.
Framför allt skulle det bli trevligare att gå på ett uppvärmt torg.

Tänk om vi kunde ha sommartorg året runt?

Det har varit lite börsoro senaste tiden.
Ett stort svenskt försäkringsbolag som sysslar med att placera penningar på rätta ställen har skickat ut ett meddelande till sina klienter och till massmedia. Det innehåller tips om hur man kan sova bättre, för tydligen utgår man ifrån att klienterna är oroliga för sina pengar.
Bra marknadsföring eller?

Det har varit flera heta diskussioner i Lidköpingsnytt senaste veckan:
– Två personer har begärt en rejäl konsekvensanalys av Power Big Meet. Detta har medfört att kluvenheten i Lidköping kommit direkt  i dagen. Vissa tycker man kan strunta i miljön, andra tar den på allvar och konstaterar att det är vanliga Lidköpingsbor som blir lidande. Frågan här var dock lite mer komplicerad – för det som man vill ha analyserat är hur motorturismen står mot alla de fina ord om hållbarhet som den klimatsmarta kommunen uppger på olika sätt. Varför ska Lidköpingsborna cykla mer? Självklart för att det är miljövänligt! Dessutom är trafikproblemen växande. Ty när redaktören tittar in i bilarna i bilköerna är det nästan inga bilar som innehåller fler än föraren själv.
Kanske skulle vissa stråk stängas av helt. Tänk om trafiken över broarna enkelriktas! Kanske hjälper inte ens det. För att köra bil tycks vara en livsnerv för många. Hellre klagar man på täta köer i trafiken än man tar bussen.
– Men bussen går ju så sällan, säger motståndaren.
Har motståndaren verkligen tittat efter?

– En andra sak som  drivit fram kommentarer är inläggen kring julgranen i Järpås. Den har ett utseende som inte någon kan acceptera – inte mer än Park Gata vid kommunen

Redaktören håller med om att kollektivtrafiken faktiskt är rudimentär på flera håll. På vissa håll är den dock helt utmärkt. Bussarna är varma, det finns gott om plats och man kan hamna mitt i stan.

Cyklar i all ära, men de borde ha uppvärmd sits likaväl som belysning och reflexer.

Glöm inte att släcka det första ljuset. Eller köp elektriskt. Batteridrivna ”stearinljus” kostar lite mer – men de brinner aldrig ner.

För den som är politiskt intresserad är det lite spännande vecka som väntar. För nu ska det göras klart vilka personer som skall få förtroendeuppdrag i nämnder och styrelser. Nästa måndag – den 10:e – ska valberedningen lägga sitt förslag. Det är inte särskilt kontroversiellt, men det vore ju lite bra om partierna låter allmänheten få veta i förväg och eventuellt lägga in sina protester innan ”valdagen” nästa måndag. Men det är ju säkrare att hålla förslagen hemliga som om det vore julklappar.

God Helg

11 kommentarer på “Hört på stan: Torget skall vara varmt!”

 1. Lasse Silow skriver:

  Vid konstfrysning bildas spillvärme, den kunde väl användas för att värma resten av torget.

 2. Leif skriver:

  En fundering ska vi inte använda mindre energi enligt energimyndigheten ursäkta som frågar

 3. Björn Smitterberg skriver:

  Helt rätt, men det är med returvärme som Stenportsgatan värms. Om jag inte minns fel även fotbollsplanen vid Framnäs.

 4. Stur e skriver:

  Namnet är ju Lidköping vid Värnern,varför inte döpa om det till Gnällköping.Var glada så länge det finns en bank som använder de stora vinster som de gör till något bra för oss i staden.Om andra banker bjuder till lite så kanske vi kan bygga ut basängerna på på torget,så folk kan bada där.Och den trevliga motorfesten som vi fått till staden,går nog att flytta till Kartåstippen.Sen kan vi ju fylla ut (älva) med lite grus ,så slipper vi reta oss på

 5. Jim_Ljung skriver:

  Nu kanske nån tycker att detta är en onödig fråga, men
  Var kan jag köpa såndär gratis returvärme ? Skulle vara väldigt fint att få tillgång till den. Nått speciellt kraftbolag kanske?
  Tänk vad fint det vore om alla kunde värma sina altaner vintertid med denna outtömliga energiresurs.

 6. Tomtemor skriver:

  Underbar summering av veckan, kul med lite smygironi…

 7. Jörgen Larsson skriver:

  Enligt info lär värmen knappt varit påslagen vid fotbollsplanen på Framnäs. Vore kul och få veta om den uppgiften är fake news eller helt på riktigt.
  Så, Roger Åhlén, har vi en uppvärmd konstplan som är kall?

 8. Anders skriver:

  Björn, måste inte returvattnet från fjärrvärmen värmas upp igen innan det skickas ut på fjärrvärmenätet? Om så är fallet så går det åt mer energi att värma kallt vatten till rätt temperatur än att höja temperaturen på jummet vatten till samma sluttemperatur. Eller följer inte fjärrvärmen fysikaliska lagar?

 9. Björn Smitterberg skriver:

  Ja, så är det men det här med att värma vatten handlar också om att få skillnader i temperaturen ut och in. Jag kan inte säga hur det är just här, men det är naturligtvis inte gratis. Dock är det så att det är billigare att använda returvatten än att använda primärvatten. Därför har kommunen ställt upp tidigare. Jämfört med vad snöröjning och lagning av benbrott kostnader är det ändå billigt att värma för fortgängare

 10. Anders skriver:

  Björn, du har säkert rätt i att det minskar skottning och benbrott, frågan är om kostnaden hamnar hos fjärrvärmekunderna? Det är redan många som lämnar fjärrvärmen för egen bergvärmepump.

 11. Björn Smitterberg skriver:

  Självklart får kommunen köpa värmen, som på Stenportsgatan.

Kommentarerna är stängda