Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: En trevlig kväll i skolan)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: En trevlig kväll i skolan

Publicerad fredag, 23 november 2018, 11:49 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Redaktören blev till sin stora glädje inbjuden till den nya Majåkerskolan på torsdagskvällen. Nya skolor – det är intressant.
Likheten med Sjölundaskolan är ingen – och stor.
Smart av LINK-arkitekterna att använda kunskaper till två skolor.

De nya skolorna andas en ny tid. Det kändes även häromåret när redaktören var inbjuden till invigning av nya lokaler i Örslösaskolan.

Men det är inte bara skolorna som är annorlunda än förr. Lärarna är inte som förr. Redaktören minns från folkskolan att när det var gympa så satte fröken (som inte var särskilt liten i omfånget) på sig gympadojjor, så gick vi till en gympasal som var iskall. Vi skulle springa oss varma, men ibland var vi mer blå än varma. Ibland var det bastubad – då var kallduschen efteråt obligatorisk. En baderska vaktade oss och såg till att vi duschade hela kroppen och inte bara ena handen.
Redaktören minns också smärtan i fingrarna när slöjdläraren slog dom med pekpinnen för att redaktören inte lyckades hyvla rakt utan det blev kälkbacke. Bestraffning var då en lärometod. 1800-talet? Nej 1950-60-tal.

Allt var inte bättre förr.

apelsinprisVisst är det unikt med två nya skolor samma termin i Lidköping. Främst kommer det att märkas på eleverna. I morgon lördag, vid 10-tiden, är det öppet hus på Majåker. Gör ett besök – ni kommer att lära er något om dagens skola och dagens skolpersonal. Glädje och tillit tycks vara viktiga för lärarna.

Apelsinpris till alla som lagt sina strån till de nya skolorna.

Det känns lite underligt med detta med sponsring.
Jag vet att Lidköping är en bandytokig stad. Bara intresset för bilar och motorer tycks kunna konkurrera, och därefter kommer väl fotboll.
citronprisMen även kanot är en profilsport i Lidköping. Såvisst känns det underligt att Villa Lidköping BK tillerkänns 300.000 kronor av kommunen. Inte för att klubben har  en stor och bred verksamhet utan som ett slags marknadsföringspeng. Det blir konstigt när man ser att kanotisten Karin Johansson, som varit i internationell toppstrid i sin sport i flera år begär att få 30.000 kronor av kommunen – och kommunens tjänstemän prutar  detta till 15.000.
Snälla tänk om – släpp det bandykoppel som sitter om halsen! På onsdag kommer Karin Johanssons ansökan på politikernas bord.

Är det sponsring eller är det köp av tjänster man upphandlar av Villa Lidköping BK.

En ny generation politiker?
Kanske.

Den här veckan har det varit tre kommunalråd i Lidköping. Jonas Sundström och Kajsa Ezelius har haft sällskap av Aya – högstadieelev på Fredriksdalskolan som valt att göra pryo som kommunalråd.

aya

Aya har blivit omhändertagen och fått vara med på alla möjliga saker, i måndags satt hon troget och lyssnade på kommunfullmäktige, men har även var med på kommunstyrelsens möte i onsdag, presskonferens och mycket annat. Verkligen ett ovanligt val av praktik – och det är jusst jobbet som politker Aya är intresserad av.
Parti?
– Det har jag inte bestämt än…

Redaktören kan inte undvika att kommentera de artiklar som medfört så många kommentarer av så många läsare senaste veckan: Kinnekulletåget.
En debattör har ifrågasatt kompetensen hos Västtrafik – klarar inte Västtrafik att upphandla tjänsterna rätt. Tågen är ju ganska nya – men varför står de mest och väntar på reparation medan passagerarna står och fryser på en perrong i väntan  på information, i väntan på taxi de får betala själva för att de skall hinna till förskolorna och hämta barnen – pengar som de möjligen och begränsat kan få ut i efterhand.
Varför tolerera våra politiker på kommunal och regional nivå detta debacle?
Häromdagen ville en person som normalt åker bil överallt pröva att ta tåget till ett affärsmöte i Göteborg. Hon hade chansen att göra en bra affär för sitt företag men behövde besöka kunden. Besöket skulle ju gå på någon timme en förmiddag.
Hon blev borta i sju timmar, kom hem genomfrusen efter att ha stått på en perrong i Herrljunga och väntat på ett Kinnekulletåg som inte kom, och därefter väntat på en försenad buss för att komma hem till Lidköping.
Nej, det här duger inte! Bortförklaringarna duger heller inte – säg som det är. Det är Västtrafiks tåg, det är Västtrafiks turlista. Det skapar förväntningar. Det handlar om Lidköpings – och andra orters – utveckling.
Ibland slås redaktören av en hemsk tanke – varför inte fler direktbussar till Trollhättestationen i stället?

Nu infaller domsöndagen – för många är det inledningen på julstressen. Somliga gick ut på svarta fredagen – ett underligt affärstrick som inte har någon bakgrund i Sverige. Man ska ju bara köpa det man behöver, inte mer.

God helg.