Gå direkt till Nyheten (Kulturlunch på biblioteket:
Akvedukten i Håverud 150 år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 18 mars 2019
  1. Dagens namn:
  2. Edvard och Edmund
  3. I morgon:
  4. Josef och Josefina

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Kulturlunch på biblioteket:
Akvedukten i Håverud 150 år

Publicerad onsdag, 21 november 2018, 11:08 av - Inskickat material

sven-olof_ahlbergVid lunchtid på fredag besöker bebyggelseantikvarie Sven-Olof Ahlberg biblioteket och berättar om sin bok Akvedukten i Håverud.

Strävan efter att övervinna tekniska och infrastrukturella utmaningar har i alla tider sysselsatt ingenjörer och konstruktörer. Emellanåt resulterar deras arbete i byggnadsverk som blir rena sevärdheter. Så är fallet med Dalslands kanal och i synnerhet akvedukten i Håverud.

Redan när anläggningen invigdes 1868 uppmärksammades den unika konstruktionen, men trots att 150 år har förflutit sedan dess, har det fram tills nu inte funnits någon samlad redogörelse. Den här boken skildrar hela vägen från idé fram till färdig akvedukt.

Det är också berättelsen om de personer som planerade och genomförde arbetet, framför allt far och son Nils och Werner Ericson, hur det kom sig att akvedukten överhuvudtaget blev utförd, samt något om konstruktionen och tillverkningen. Akvedukten sätts också in i ett större sammanhang genom en internationell utblick.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet