Gå direkt till Nyheten (– Vad gör Lidköping fel?
Bred debatt om kommunens budget)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

– Vad gör Lidköping fel?
Bred debatt om kommunens budget

Publicerad måndag, 19 november 2018, 19:43 av Björn Smitterberg

De nya maktförhållandena som finns i kommunfullmäktige nu efter valet medförde flera inlägg i den debatt och det beslut om nästa års budget kommunfullmäktige hade på dagordningen vid mötet i kväll. Det fanns ett genomarbetat förslag från kommunstyrelsen som bygger på att skattesatsen på 21,26 kronor /procent av varje beskattningsbar hundralapp. Men oppositionen visade sin nya sida och hade elva egna förslag man ville skulle ingå, och dessutom fanns Sverigedemokraternas förslag. 

Vänsterpartiet som numer är ett oppositionsparti stöder kommunstyrelsens förslag – och ett av de förslag som Moderater och Liberaler lade i kväll; Nämligen att det inrättas en kommunlots för familjer med barn vilka har NPF-diagnoser.

Ett av de förslag som Moderater och Liberaler tog upp handlar om kommunal konkurrens, och att föreningar som konkurrerar med privata näringslivet inte ska få kommunalt stöd.
– Lidköping hamnar på plats 255 i undersökningen hos Svenskt Näringsliv om kommunens konkurrens med näringslivet, sa moderaten Annika Håkanson.
– Det är hög tid att vi utreder vad det är vi gör fel.

Oppositionen hävdade att deras förslag inte påverkar budgeten. Men såväl Kristdemokraten Stefan Gustafsson som Centerns Kent Folkesson hävdade att förslagen är olagliga eftersom det inte är förslag som inte är budgeterade.

– Ibland verkar det inte spela någon roll vem som sitter i majoriteten i Lidköping. Det som lovades i valrörelsen tycks inte stämma längre – åtminstone när det gäller konkurrensfrågan. Men nu efter valet vill man inte kännas vid det, inte mer än vi i Moderaterna och Liberalerna.

Kent Folkesson lovade att den nya majoriteten kommer att ta tag i frågan om kommunal konkurrens.
– Lidköping ska bli en av de bästa företagskommunerna i Västra Götaland. Det ska vi jobba hårt med.

M och L tog även upp frågan om fairtrade-organisationen – som stöds av kommunen. Det föreslogs att tas bort ur kommunal verksamhet, men här hade den nya majoriteten annan uppfattning.

Beslut om budgeten kommer att genomföras efter en paus – flera voteringar är förvarnade.