Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ta dig i kragen, Magdalena Andersson!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Ta dig i kragen, Magdalena Andersson!

Publicerad söndag, 18 november 2018, 09:14 av Insändare

– Ta dig i kragen, Magdalena Andersson!
Det skriver Skaraborgs MUF-ordförande Robin Nerell i en debattartikel.

För oss Skaraborgare ligger Försvarsmakten extra varmt om hjärtat och Försvarsmaktens närvaro gör sig ständigt påmind genom soldater från Karlsborg, stridsfordon från Skövde och flygplan från Såtenäs.

Som Skaraborgare smärtar det därför extra i mitt hjärta när jag läser den avskalade övergångsbudget Magdalena Andersson presenterade i veckan. Borta är satsningar om 350 miljoner som Försvarsmakten fram tills nyligen räknande med att använda till förbandsverksamhet under 2019, ett oerhört hårt slag mot en myndighet som redan går på knä.

Detta trots att försvarspolitiken har en konstant närvaro i media.

Vi får backa bandet till Hårsfjärden och 1982 för att hitta en period där det pratades lika mycket ubåtar och kränkningar som idag, ändå förmår sig Andersson inte att ge en endaste krona i ökning till Försvarsmakten.

Att Magdalena Andersson som finansminister i Sveriges allra första övergångsregering har haft ett tufft uppdrag med att skapa en övergångsbudget är jag den allra första att skriva under på. Men det förlåter inte sveket mot försvarsmakten Andersson nu är med och fullbordar. Om det är rädslan för att råka blanda in partipolitik som gör att Andersson vägrar ge Försvarsmakten de ekonomiska ramar myndigheten behöver och framförallt förtjänar är oklart. Klart är att detta får konsekvenser för Försvarsmakten på lång sikt men framförallt på kort sikt.

Försvarsmakten uppger genom sin generaldirektör Peter Sandwall att detta är pengar som myndigheten räknat med och som nu kommer behöva besparas genom minskad flygtid och gångtid för fordon och fartyg vilket ger minskad förmåga på kort sikt. Över tid blir myndighetens förmåga lidande genom minskat materielunderhåll och färre anskaffningar.

Vi blev lovade en budget utan partipolitik men på bordet ligger nu en budget som är så avskalad och feg att den slår mot de delar av samhället som redan ligger ner. Magdalena Andersson behöver ta sig i kragen och våga lägga en budget som möter det upptrappade säkerhetspolitiska läge vi befinner oss mitt i.

Robin Nerell
Distriktsordförande MUF Skaraborg

2 kommentarer på “Debatt: Ta dig i kragen, Magdalena Andersson!”

  1. Per Gunnar Lindahl skriver:

    Ändå torde det finnas en enormt stor majoritet i riksdagen för en rejäl förstärkning till försvaret. I alla fall om man hör vad partierna SÄGER. S (kanske bara snack), C, L, KD, M och SD har haft samma budskap i hela valrörelsen men uppenbarligen inte när det kommer till budgeten. Verkar mest som att det finns en betydande skillnad mellan budskap och verkstad när det gäller s.

  2. Janne J skriver:

    Bra att det finns de som förstår att pengar till försvaret är att kasta pengar i sjön. Satsa dessa slantar på skolan.

Kommentarerna är stängda