Gå direkt till Nyheten (AB Bostäder kräver 3,25 procent)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Tisdag 16 juli 2019
 1. Dagens namn:
 2. Reinhold och Reine
 3. I morgon:
 4. Bruno

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

AB Bostäder kräver 3,25 procent

Publicerad fredag, 16 november 2018, 11:56 av - Inskickat material

sjölunda-äng-skiss-ABbostäderDet kommunala bostadsbolaget i Lidköping, AB Bostäder, kräver en hyreshöjning med 3,25 procent nästa år.
Bilden: Skiss över AB Bostäders plan för Sjölunda äng.
Det skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen anser att kravet är för högt och påpekar att företaget har en god ekonomi och inga tomma lägenheter.

Bolaget hänvisar bland annat till behöver höja för att klara det planerade underhållet, kostnadsökningar på befintliga lägenheter samt högre taxor i kommunen.

I en första kommentar säger Hyresgästföreningens förhandlare Robert Gadaan att kravet är för högt.

– Företagets vinst ökar, räntorna ligger på en låg nivå och antalet tomma lägenheter är obefintligt. Avkastningen är mycket god vilket förklaras med att det råder brist på bostäder.

Han konstaterar att det ser ut så i hela landet för dem som äger och förvaltar fastigheter.

– Vi vet att många hushåll har det tufft. En kännbar hyreshöjning påverkar hela samhällsekonomin. Vi anser dock att det är viktigt att parterna utgår från lokala förutsättningar och att vi gemensamt arbetar för en hyresrätt som är långsiktigt hållbar utifrån såväl miljömässiga och ekonomiska som sociala perspektiv, säger Robert Gadaan.

Hyresgästföreningen ska nu analysera företagets ekonomi, de ekonomiska förutsättningarna för 2019 och de enkätsvar som kommit in från hyresgäster inför förhandlingen.

En lägenhet på 60 kvadratmeter hos AB Bostäder har idag i genomsnitt en hyra på 5 099 kronor. En höjning med 3,25 procent innebär 166 kronor mer i månaden eller 1.992 kronor mer i hyra per år.

4 kommentarer på “AB Bostäder kräver 3,25 procent”

 1. Johan skriver:

  De måste väl få in pengar till hamnstadsprojektet. Det kommer att vara jättehöga hyror där annars, så alla som bor i gamla hyresrätter får hjälpa till med hyra till de välbeställda i den planerade hamnstaden…

 2. Lunnarn skriver:

  Och så kostar ju Villa BK-sponsringen ochså.

 3. Thobias skriver:

  Märkligt. Fick brev idag 16/11 från Hgf att ABB vill höja med 200:- per lägenhet. Första gången på 7 år som jag bott här som det inte är procentuellt. Sedan finns det ett och annat att anmärka när det gäller Hgf och ABB’s relationer men de är inte ovänner på något vis i alla fall. Låt gå för 200:- bara underhållet inte består i att klippa sönder gräsmattorna 3 ggr/vecka på hösten bara för att löv finns där. Tänk på att vi BOR i våra lägenheter.

 4. Johan skriver:

  Jag bor i en äldre hyresfastighet och har ingen förståelse för en sådan höjning eftersom inga pengar läggs på att förbättra standarden på våra lägenheter. Fönstren ska visserligen bytas i vår men den kostnaden läggs på hyran utöver den föreslagna hyreshöjningen. Vi får inte ens nya ytterdörrar till lägenheterna…

Kommentarerna är stängda