Gå direkt till Nyheten (Sjöfrua på Vänermuseet – för hela familjen på söndag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 25 mars 2019
  1. Dagens namn:
  2. Mariebebådelsedagen
  3. I morgon:
  4. Emanuel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Sjöfrua på Vänermuseet – för hela familjen på söndag

Publicerad fredag, 09 november 2018, 01:04 av Björn Smitterberg

KLUB-(002)
På söndag står Vänerns sagoväsen – eller ”sägenväsen” – Sjöfrua Kajsa i centrum på Vänermuseets och bibliotekets familjesöndag på museet. Då släpps även den nya boken om den sägenomspunna kvinna som hade ett jordbruk med djur och allt på Vänerns botten – som sjömännen fick ge föda ur lasten

Ja det är verkligen ett spännande väsen den här Sjöfrua Kajsa.

Lars Vipsjö, till vardags på Högskolan i Skövde, har letat fram sägner i alla Skaraborgs kommuner och målet är att skapa en bok om varje kommuns väsen, där huvudfigurerna Kira och Luppe reder ut situationen när en elak cirkusdirektör försöker finna något att visa på sin cirkus.

familjesöndagnov18

 Anna Lokrantz, förläggare, Lars Vipsjö, författare,  Malena Kindberg, Vänermuseet, och Linnéa Kuster, bibliotekarie under planeringen av familjesöndagen

Lars Vipsjö och bokens illustratör Lova Carlsson kommer att medverka på söndag då även boken släpps. Serien om Kira och Luppe ges ut på Locrantz förlag i Lidköping.

– Det finns en hel del nedtecknat om Sjöfrua Kajsa, säger Lars Vipsjö. Inte minst på Vänermuseet finns material men även på biblioteket i Lidköping.

Vänermuseet har öppnat en särskild liten hörna med utställning om Sjöfrua. Här har Lars Vipsjö också tagit hjälp av studenter som studerar och utvecklar dataspel. Så den som har en padda eller mobiltelefon kan i viss mån levandegöra Sjöfrua Kaisa.

Den här familjesöndagen är alltså ett samarbete mellan främst museet och biblioteket. Det blir rik tillgång på verksamheter och biblioteket medverkar med sagoläsning bl a. Här handlar det om sagoväsen för barn upp till sju år – och även lite mer hemska äventyr berättas för upp till åtta år vid akvarierna. Skaparverkstaden där sagoväsen kan skapas av barn är öppen.

Söndag: Familjedag på Vänermuseet.

 

 

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet