Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: En tid för minnen)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: En tid för minnen

Publicerad fredag, 09 november 2018, 12:59 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Just har vi haft alla helgons dag då vi fått minnas de många som gått före oss.
Så kommer dagens 80-årsminne av kristallnatten då hundratals judar utsattes för misshandel och mord, och deras ägodelar och företag slogs i spillror. Det skall minnas om i en marsch i Lidköping i kväll.
På söndag ringer kyrkorna i klockor och minner om att det är hundra år sedan Versaille-freden skrevs.

Minnen förbleknar, men vissa ser till att de lever vidare. Minnet av kristallnatten kanske inte hade varit så viktigt att minnas i dag om de inte vore för knäppgökarna som fortsätter i samma anda som nazisterna i Tyskland. Tänk att vi i Sverige inte stoppa dessa.

Härom dagen var det Gustaf Adolf som skulle minnas. En läsare tyckte vi skulle visa svenska flaggan. Nu skall man läsa historia så att man sätter in saker i sin tidsanda, men redaktören har svårt att hylla krigarkungarna som härjat i Europa, som älskat och dödat med samma goda samvete.
30 november kommer heller inte att medföra någon flagga i Lidköpingsnytt.

Vi i hela världen ägnar helt enkelt freden för liten omtanke. Visserligen är söndagens minne ett fredsminne – men det skedde efter miljontals unga mäns död.

Om några dagar påbörjas byggandet av konstfrusen is på nya stadens torg.
Det är att gå åt lite fel håll – hela torget borde få samma typ av värme som Stenportsgatans gågatedel har. Det skulle spara smärta och sjukvårdspengar.

Främlingsfientligheten är tydlig i Lidköping. När det kommer besked om att Lidköping behöver ta emot 42 flyktingar nästa år kommer ramaskri i kommentarsfälten – var ska dom jobba? Hur ska 42 lägenheter ordnas?
Det är väl en småsaker.
Den som är orolig för att bli utkonkurrerad av en flykting kanske borde tänka på sin egen kompetens. Den som står i bostadskö behöver nog inte heller oroa sig. Det kommer inte att gå åt 42 bostäder till flyktingarna, och säkert inte de eftertraktade.
Att ta emot människor på flykt är en månghundraårig tradition i Sverige.
42 personer på ett år kan väl inte vara problem för en så fin stad som Lidköping.
Tänk tanken – vad skulle hända om det plötsligt blev rusning från andra kommuner. Om 1.000 svenska vill flytta till Lidköping på en gång. Inflyttningen till Lidköping handlar om hundratals personer varje kvartal. Och det löser sig, inte minst för att en hel del även flyttar  från Lidköping.
Bostadsbrist? Ja, men ingen vet hur stor den är för det finns ingen övergripande kö.  Vi vet heller väldigt lite om hur länge man får stå i kö. Vi vet inget om vilka bostäder som ratas av olika skäl. Åtminstone inte officiellt.

Förra veckan skrev redaktören om de felaktiga ryktena som talade om Lidköpingsnytts nedläggning.
Jag har då fått frågan: Kan ingen ta över? Jodå, det går bra. Välkommen med förslag. Jag vill påpeka att det är tidskrävande och man bestämmer inte alltid själv över när man ska arbeta.
Välkommen med ett e-brev. Det behandlas konfidentiellt.

God helg.

 

En kommentar på “Hört på stan: En tid för minnen”

 1. Ronson skriver:

  Tack redaktörn för att du lyfter fram frågor som verkligen behöver ställas.
  Hur kan nån med förståndet i behåll försvara de illdåd som historien visar upp?
  Att beskriva våra gamla krigarkungar som hjältar är ett hån mot alla som fick sätta livet till under deras härjningar.
  Men de värsta är väl ändå de som med hakkors och kängor tillåts framföra sitt unkna budskap!
  Visst ja, det är ju samma personer.

Kommentarerna är stängda