Gå direkt till Nyheten (Stiftets kyrkor ringer för fred på söndag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Lördag 14 december 2019
  1. Dagens namn:
  2. Sten och Sixten
  3. I morgon:
  4. Gottfrid

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stiftets kyrkor ringer för fred på söndag

Publicerad torsdag, 08 november 2018, 15:06 av - Inskickat material

kyrkklockanicolaiPå söndag ringer det för fred i Skara stifts kyrkor. Det är markering av att det gått 100 år sedan första världskriget tog slut.
Arkivbild: Stora klockan i S:t Nicolai kyrka.

– Vi ringer för att minnas, men också som en bön att mänskligheten ska förstå fredens välsignelse och söka fredliga lösningar på vår tids problem, säger biskop Åke Bonnier.

Han har i ett brev till stiftets församlingar uppmuntrat dem att låta klockorna ljuda på söndag. Därmed blir kyrkorna en del av den manifestation som sker runt om i Europa, och som Svenska kyrkan deltar i.

Både kyrkor och regeringar i flera länder står bakom initiativet som vill markera minnet av att första världskriget tog slut den 11 november 1918. Det sker för att hedra de 17 miljoner människor som föll offer för kriget och för att sprida ett fortfarande aktuellt budskap om fred och försoning.

När beskedet om fred kom började människor spontant ringa i kyrkklockorna på många håll i Europa. Detta skedde omkring klockan 13.30, och detta är också tidpunkten för helgens händelse på många håll. Bland annat kommer klockorna i Skara domkyrka att höras vid denna tid på dagen.

För de som av praktiska skäl inte kan ringa just då finns möjligheten att i stället ringa i samband med ordinarie gudstjänst. Det sker i så fall som ett inslag i den förbön som ingår i gudstjänsten.

– Klockringningen blir då också en symbol för hoppet om en värld där inte våldet utan friden regerar, säger Åke Bonnier.