Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vi måste värna om kommunens framtid)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 08 december 2019
 1. Dagens namn:
 2. Virginia
 3. I morgon:
 4. Anna

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vi måste värna om kommunens framtid

Publicerad torsdag, 08 november 2018, 21:10 av Insändare

debatt-insikonVarför har Lidköpings kommunfullmäktige valt att höja VA-taxorna för flerfamiljshus och sänka för villaägare?
Den frågan ställer sig hyresgäster och fastighetsägare i en debattartikel.

Majoriteten av svenska kommuner drivs av att öka sin attraktivitet och tillväxt.
Med de beslut som på senare tid fattats i kommunfullmäktige kan man fundera på om Lidköping tillhör minoriteten istället. Den 24 september fattade kommunfullmäktige i Lidköping beslut om att förändra taxorna för vatten och avlopp.

Ett naturligt beslut kan man tycka för att skydda framtida investeringar för en kommun i tillväxt.

Dessvärre kan vi konstatera att man inte valt att fördela kostnader på lika principer och inte valt att föra en dialog som är naturligt i många andra kommuner för att främja näringslivsklimatet.

Det fattade beslutet innebär att fastigheter som är flerfamiljshus från 2019 drabbas av en genomsnittlig höjning per lägenhet om drygt 25% eller 612 kr per år jämfört med nuvarande taxekonstruktion.

Tar man hänsyn till 2018 innebär det en kostnadsökning på cirka 890 kr per år.

I beslutet finns samtidigt en sänkning för småhus- och villafastigheter med 630 kr per år.
En anslutning till småhus- och villafastighet är dyrare ur nätsynpunkt, de förbrukar även i genomsnitt mer vatten för bevattning etc.

Flerfamiljshus har även de en ledning där lägenheterna i genomsnitt förbrukar mindre vatten.

Grunden för beslutet är att hamna i nivå med ökade kostnader för det nya reningsverket.

Borde inte de ökade kostnaderna fördelas mer lika än att några drabbas av höjda avgifter och några får sänkta avgifter?
Beslutet känns ogrundat och inte alls rättvist.

De kommuner som ökar i attraktivitet och utvecklas positivt är aktiva med sina dialoger innan beslut. Även här kan vi konstatera att Lidköpings kommun skiljer sig från majoriteten. Fastighetsägarna har inte beretts möjlighet till varken dialog eller att inkomma med synpunkter innan beslutet fattades.

På ett eller annat sätt så kommer beslutet direkt eller indirekt att drabba hyresgästerna, om inte genom hyreshöjningar, så genom mindre resurser för underhåll m.m. Vilket knappast gör det mer attraktivt att bosätta sig i Lidköping!

Som vi kan konstatera har Lidköpings kommun nu gjort ett aktivt val som inte verkar för kommunens och näringslivets framtid.

Vi vill ha en förklaring till hur man resonerat och varför man inte har tagit dialog med samhällets aktörer.

Alma Ohlin Näringspolitiskt Ansvarig Fastighetsägarna i Skaraborg
Jonas Danielson Fastighetsägarna i Lidköping
Maria Hjelm Regionchef Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg
Magnus Ejerhed, bostadspolitisk utredare, Hyregästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg

4 kommentarer på “Debatt: Vi måste värna om kommunens framtid”

 1. Nisse skriver:

  En fråga av ren nyfikenhet då de flesta av er är talesmän för fler områden än Lidköping – hur ligger Lidköpings avgifter i jämförelse med våra grannkommuner? Om de innan höjningen ligger på samma nivå som oss så förstår jag absolut er oro…

 2. Kalle skriver:

  Svaret är väl det klassiska för denna kommun. Svågerpolitik och hönsgård i kommunhuset vilket leder till att dom folkvalda får det bättre och övriga invånare som inte bor i statusen villa får betala i vanlig ordning.

 3. Watchingeye skriver:

  DET HÄR ser jag fram emot att få en förklaring på. Jag utgår ifrån att klargörandet sker på ett sätt som medger alla oss invånare och därmed berörda att kunna ta del av det och också förstå vad man egentligen eftersträvat. Luttrad som man är, så finns ju misstanken om att politikerna som vanligt inte vill ”debattera” i det öppna men kanske trenden bryts nu när Ovanstående kräver en förklaring.

 4. Lunnarn skriver:

  Som villaägare har vi dessutom betydande subventioner på våra tomtpriser.Väl gott om kommunala lekplatser har vi gratis.Ränteavdragen ska vi väl hålla tyst om.

Kommentarerna är stängda