Gå direkt till Nyheten (Samhällsbyggnadsnämnden i dag: Rasrisker vid Lidan, isbana på torget)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 mars 2019
  1. Dagens namn:
  2. Joakim och Kim
  3. I morgon:
  4. Bengt

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Samhällsbyggnadsnämnden i dag: Rasrisker vid Lidan, isbana på torget

Publicerad tisdag, 06 november 2018, 14:14 av Björn Smitterberg

Det finns platser längs Lidan som på sikt kan drabbas av ras – om inget förebyggande görs inom en relativt snar framtid.
Dessutom – avgörande beslut för isbanan på Nya Stadens torg.

Enligt en information till politiker i dag är riskområdena:
– Mellan älven och parkeringsplatsen vid infarten till Ljunghed
– Västra Hamnen, vid gamla gjuteriet
– Mellan Broholmsskolan och älven
– Hamngatan i området mellan nya bostäder – tidigare livsmedelsaffär – och älven.

Ett riskområde hanteras just nu, det är nedanför Wennerbergsgården intill Wennerbergsbron.

Uppdatering av rasrisker sker fortlöpande.

Sedan tidigare har det bestämts att en isbana skall skapas på Nya Stadens torg. Det verkar på politikerna som det inte är det man önskade mest, men nu har beslut fattats att ta emot isbanan som en gåva av Sparbanksstiftelsen som lagt 800.000 kronor på banan.
– Den har vandrat mellan olika förvaltningar och nu fick vi den i knät, sa nämndens ordförande Gustav Edvinsson. Någon ska ju ta hand om gåvan.

Park-Gata-enheten kommer att stå för underlag till den konstfrusna banan, samt lägga konstgräs runt den och även sätta ut bänkar. Egentligen är det en den lilla organisationen Sport & Kultur som står bakom isbanan som skall vara klar om några veckor och finnas över vintern. Sport & Kultur kommer att hyra ut skridskor.

– Det blir en upprustning av Snickartorpet i Rackeby. Avsikten är att det ska kunna användas som utflyktsmål och för friluftsliv Kommunen satsar 400.000 på upprustning och att dra fram sommarvatten.

– Björnvägen skall få en allmän parkeringsplats. Det fär att besökare till lekplats skall få bättre plats utan att störa boende på gatan. 56.000 anslås.

-En ny plan ska göras för Kronocampingen, som vill kunna bygga mer servicebyggnader bl a. Marken ägs av kommunen men hanteras av kommunägda Näringslivsfastigheter som hyr ut det till entreprenörerna som driver platsen.

– En ny plan ska göras för hörnhuset mellan Torggatan och Källargatan. Här finns just nu en ledig affärslokal – f.d. Cervera – och en trappa upp tomma kontorslokaler. Här görs ändring så kontoren kan bli bostäder. Biosalongerna i källaren förändras inte.

– Planerna för Entré Syd händer inte mycket med just nu, men nu skall ett nytt möte hållas mellan kommunen och entreprenörerna som uttryckt att de vill bygga på platsen. Politikerna vill ha skarpare besked än de skisser som hittills presenterats. Det handlar om nuvarande Åhlénsparkeringen med kvarteren Uranus och Vulcanus.

– Samhälsbyggnadsnämnden beslutade att Örthagsparken skall få en plan för basketball. Grunden är ett medborgarförslag.

– Två lekplatser som upprustas under nästa år skall kompletteras med kompisgungor. Även det ett medborgarförslag.

– Träden på Åhlénsparkeringen – Entré Syd  kommer inte att flyttas vid en byggnation här. Träden är för dåliga och flyttning är för dyrbart. flyttning har föreslagits av medborgare.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet