Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström: Tankar kring helgen.
Allhelgona – då ljuset besegrar mörkret.)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström: Tankar kring helgen.
Allhelgona – då ljuset besegrar mörkret.

Publicerad fredag, 02 november 2018, 18:42 av Tore Sahlström

IMG_6908-(002)allhelgona-toreVarje år lär det vara hälften av alla svenskar som besöker en anhörigs grav för att tända ljus i samband med Alla Helgons dag, som infaller i morgon lördag.
Det verkar som kyrkogårdarna har fått en renässans i modern tid trots konkurrens av halloweenspektaklet. Skräckfylld maskerad, godisjakt eller ljus på graven.

Allhelgonahelgen har blivit uppdelad i två helt olika riktningar. En helg för olika sinnesstämningar – glada uppsluppna, busiga eller enbart sorgsenhet.

Döden behöver även den få sitt utrymme men samtidigt måste livet levas här och nu.

Jag tycker att allhelgona handlar lite om att omvärdera livet och stanna upp ett litet tag.
Passa på och ta en kväll tillsammans med nära och kära.
Det kan vara mera betydelsefullt än att jaga framgång och statusprylar.
En chans att fundera kring var man befinner sig i livet och, vad som verkligen är viktigt.

Jag är ”snäppet” för gammal för att ha tagit till mig halloween. Visserligen tycker jag att det är kul när barn klär ut sig. Fast när det krockar med allahelgona blir jag nästan lite störd. För mig är allhelgonahelgen en from helg.

Det där med Halloween har jag ingenting över för. För mig är det en ren kommersialism.
Varför göra en så annars tänkvärd helg så svart och demonisk. Hos mig finns inga urkarvade pumpor vid ingången. Tänker heller inte bjuda hem några benrangel eller dödskallar på middag. Jag gillar verkligen inte några skämt och spektakel kring döden.

För mig är döden något allvarligt och sorgligt.
Håller med den insändarskribent som, i en kvällstidning i veckan tyckte att ”Halloween är västvärldens mest meningslösa kommersiella prylhögtid”.

Som vanligt vid allhelgona besöker jag några kyrkogårdar för att tända några ljus.

Första anhalten blir den lantliga och, idylliska Gösslunda kyrka uppförd i sandsten och är från 1100-talet.
År 1907 begärde församlingen hos Kungl.Maj:t att få riva kyrkan. Som väl var så avslogs detta och ännu idag står den vackra lilla kyrkan kvar upphöjd på en liten ås.

IMG_6912-(002)allhelgona-tore

Böjer mig ner vid den vackra gravstenen där en nära anhörig ligger begravd och som traditionen är så, tänder jag ett gravljus. Tankar dyker upp hur livet hade sett ut för detta lilla barn som, lämnade jordelivet alldeles för tidigt och som aldrig fick någon möjlighet att uppleva vad ett långt liv kan innehålla.

Inne i kyrkan serverades kaffe med dopp som, det brukar göras i allhelgona.

IMG_6908-(002)allhelgona-tore

Här kunde man även tända ett ljus inne i den gemytliga 1100-tals kyrkan och, det gjorde Britt Jansson från Gösslunda vid mitt besök.

Vidare färd till Lidköping och den Södra Begravningsplatsen.

Här är det betydligt mera människor i rörelse. En strid ström med människor utrustade med gravljus vilket gjorde att hela området lystes upp med lyktor och ljus. Allra mest lyste det vid den minneslunden som, ligger så rofyllt vackert och, som fungerar som alternativ sorgeplats.

IMG_6921-(002)allhelgona-tore

Visst är det stämningsfullt när kyrkogårdarna lyser upp och att, få känna den lite tårdrypande atmosfären. Att gå till kyrkogården och tända ljus vid allhelgona i Sverige är en relativt ny tradition.

Det blev först efter andra världskriget som, seden kom till Sverige och, under 1990-talet växte sig sedvänjan sig starkt. Nu på senare år har det blivit mer och mer populärt. En lugn och värdig protest mot mörker och bortglömdhet. Promenad på kyrkogårdarna vid allhelgona är lite som att vandra bland stjärnorna. Tusentals ljuslågor glimrar i mörkret och, vittnar om människor som, har levat som, saknas, oavsett hur länge deras jordeliv varat. Ett strövtåg i kyrkogårdarnas galax av ljuslågor bjuder på sorgsenhet och hopp. Sorgsenhet över att mörkret, döden som, tar våra kära från oss. Varje fladdrande låga vittnar om att ljuset – hur litet det än kan vara inte, har besegrats av ett ständigt mörker.

IMG_6927-(002)-allhelgona-tore

Om du inte redan har planerat att ta dig en kyrkogård eller minneslund så, gör gärna detta. Tänd ett ljus för, vi alla har vi väl någon som, är värd att minnas dessa mörka höstdagar i början av november och Allhelgonahelgen.