Gå direkt till Nyheten (Marita Ackeby öppnar i Stadshuset på lördag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Marita Ackeby öppnar i Stadshuset på lördag

Publicerad Friday, 02 November 2018, 04:12 av Björn Smitterberg

maritaackeby20181101Vi har på senare år inte sett så mycket av Marita Ackeby´s konstnärskap i Lidköping. 2014 ställde Marita Ackeby ut senast här, men hon har ingalunda varit overksam. Andra orter har dock pockat på hennes uppmärksamhet, men antog utmaningen hon fick av Konstföreningen Regina – som är Stadshusets konstklubb.

Just nu tar utställningen form och en höjdpunkt blir förstås att få ställa ut i Stadshusets enté – en plats som brukar locka stor konstpublik. Och på lördag är det ju även Konstafton.

– Jag har deltagit även i tidigare konstaftnar, men i liten skala. Jag och en vän har ställt ut lite i en lokal på Margretelund. Men nu blir det mer på riktigt.

maritaackeby20181101

Trädet som är i bakgrunden på porträttbilden är den enda målningen. Marita Ackeby är nämligen mest grafiker, men har också en förkärlek för att skapa installationer och hus i lagom stora portioner.

– Husen, det är bara inspiration som lett fram till. Jag har inga förebilder utan  de skapas fritt, och färgen kommer ur en grafisk teknik. Kanske är det mer reliefer än hus…

konst-ackeby20181101

Grafik finns det en hel del i den här utställningen. Det är gott om bilder hemma hos Marita Ackeby.

– Det blir så att en del blir liggande men jag försökte för några år sedan ta fram dom, några bearbetade jag vidare och det blev en slags påminnelse om vad jag gjort.

Marita Ackeby är deltidskonstnär, hon är även egen företagare i bokföringsbranschen.

– Det gör att jag kan styra min tid rätt bra, bokföring är mest hektiskt i deklarationstider och ganska lugnt så här års.

Fram till den 16 november finns Marita Ackebys konst i Stadshuset.