Gå direkt till Nyheten (Nya profilerande utbildningar på De la Gardies musikprogram)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 11 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Mårten
  3. I morgon:
  4. Konrad och Kurt

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya profilerande utbildningar på De la Gardies musikprogram

Publicerad måndag, 29 oktober 2018, 14:42 av Redaktionen

dlg-konsert_90518
Inför hösten 2019 – allts nästa läsår – startar musikprogrammet på De la Gardiegymnasiet fyra nya profilinriktningar på Estetiska programmet. Eleverna kan välja den profil som passar bäst beroende på vilka intresseområde inom musiken de har.

Skolan erbjuder musiker/artist, singer/songwriter, musikproduktion samt samhällsprofil.

– Det är framförallt önskemål från elever att kunna nischa sig lite extra inom något område som gör att vi väljer att erbjuda dessa profiler säger Karin Rosén, rektor på Estetiska programmet på skolans hemsida.

Musiker/Artist ligger fokus på instrument och ensemblespel. Eleverna arbetar med sina personliga utvecklingar både konstnärligt och tekniskt och får enskild undervisning varje vecka på två instrument. samt möjlighet att stå på scen och uppträda för publik.

Den som gillar att sjunga och kompa sig själv väljer du Singer/songwriter och får utveckla kreativiteten genom att skriva egna låtar och framföra i olika sammanhang. Huvudinriktning är sång med gitarr eller piano som kompinstrument.

De som vill ha stort utrymme för sin kreativitet genom att jobba i studio och vara livetekniker i konsertsammanhang passar profilen Musikproduktion.

På Musik/Samhäll läser eleverna fler teoretiska kurser samtidigt med musikalisk utveckling. Profilen passar för alla som vill ha samma behörighet som från samhäll och ekonomi men ändå vill fortsätta med musiken.

– Inför valet till gymnasiet i februari vill vi visa vilka möjligheter vårt Estetiska program ger. Vi tror det finns en okunskap om vilken behörighet programmet ger inför vidare studier på universitet/högskola/yrkeshögskola/folkhögskola. Oavsett om eleverna går bild- och form med designprofil, estetisk och media med digitalt produktion eller musik med fyra profiler finns möjligheter få med sig kurser som motsvarar samma behörighet till högskola som om eleverna går Samhäll eller Ekonomiprogrammet, säger Karin Rosén.

– Jag tror eleverna inte alltid har hinner undersöka alla val som ska göras på programmet under deras tre år. Med våra sökbara profiler blir det tydligare för eleverna vilka kurser man får ägna sig åt under gymnasiet, säger Mikael Dalemo, arbetslagledare på Estetiska programmet Musik.

– Många av våra tidigare elever har fortsatt med högre musikstudier eller läst vidare på andra universitet/högskolor. Detta ser jag som ett kvitto på att utbildningen på det Estetiska programmet håller en hög kvalité. Flera av lärarna frilansar som musiker, arrangörer och har på så sätt en nära kontakt med musikbranschen samtidigt som alla är utbildade och har lärarlegitimation.
Med de nya profilerna kommer vi höja kvalitén ytterligare och göra utbildningen tydligare. Vill du satsa på din passion och ägna dig åt musiken på skoltid ska du välja ES Musik.

Arkivbild