Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Förändring eller?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Förändring eller?

Publicerad fredag, 26 oktober 2018, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Så har då den nya politiska majoriteten i Lidköping presenterat ett program att samarbeta genom. Socialdemokraterna får igenom sitt budgetförslag, utarbetat tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Det kan vara så att Vänsterpartiet därmed blir den stora förloraren i valet i Lidköping – partiet har ingen naturlig förankring till de andra oppositionspartierna.

En liten förändring i budgeten är förstärkning för Barn & Skola med satsning på närproducerad säsongsanpassad mat och färre barn i förskolornas barngrupper.

Men annars handlar det mest om saker som ska undersökas och analyseras innan någon av de forna opponenterna i centern och Kristdemokraterna får igenom något som inte Miljöpartiet och Socialdemokraterna tidigare varit överens om. Det här med privata verksamheter – det ska nu analyseras om det är bäst, eller om  kommunens eget är bäst. så den debatten lär fortsätta. Hittills är det ju så att på den maskulina sidan, med grävmaskiner och lastbilar och sådant, går det bra att hyra in privat. Men inte i omsorgen, till exempel. Och inte i renhållningen där flera privata gärna skulle sätta fingrarna i utförandet.

Vi får väl se…

Helt klart är att allianspartierna i Lidköping inte talat med varandra sedan valet, åtminstone inte på allvar. Det måste ske nu, bl a för att utse vilka som skall vara 2:vice ordförande i kommunfullmäktige, i kommunstyrelsen och andra beslutsorgan. En ska också vara kommunalråd. Rasmus Möller kan säkert få stöd – han representerar det största oppositionspartiet. Men frågan är vad som händer om det inte blir samarbete mellan Moderater och Liberaler, och kanske med Sverigedemokrater.

Vänsterpartiet blir kvar med tre mandat – det räcker inte till något annan än just tre platser i kommunfullmäktige.

I november skall kommunfullmäktige mötas för att välja de personer som ska ingå i nämnder och styrelser. Redan vet vi att Kajsa Ezelius får lämna rollen som kommunalråd på deltid till centerns Frida Nilsson. Men Kajsa Ezelius kommer säkert att få nya viktiga roller. Det finns nämligen socialdemokrater som vill lämna, och personer som Socialdemokraterna vill ska lämna.

Jonas Sundström lovade att inte något ska komma ut i förväg – det var en giftpil till redaktören som på torsdagen publicerade överenskommelsen mellan partierna som nu bildar majoritet innan den föredrogs på presskonferens.
Vi får väl se om redaktören kallas till nästa presskonferens – det kanske finns andra saker som man vill hålla hemliga. I så fall finns ju kommunikatörer att ta till i stället för presskonferenser.

Just den stora mängd kommunikatörer som anställts de senaste åren har blivit något politiker förundrat sig över. Bl a de fritidspolitiker som helt överraskade ställs inför fait accompli då det skickats ut pressmeddelande om beslut som inte fattats och som kanske ska fattas innan de fattats…
Lidköpingsnytt är ett medie som gärna tar frågor ur föredragningslistor och beslutsunderlag – men då är det mycket tydligt att det sker för att allmänheten ska få veta att något kan komma att hända och det framgår vem som ska besluta. Det kommer inte i en färdigskriven artikel som förslagets tjänsteman godkänt. Risken finns att denna kommunikation blir ett påtryckningsmedel på politikerna.
För att citera en fritidspolitiker när denne talade om kommunikatörerna:
-Det är inte bra, var kommer dom ifrån allesammans? Det är OK om de var skribenter på en fristående redaktion – men inte kommunanställda.

Redaktören vet att kommunikatörerna inte gillar att dess verksamhet blir omskriven – det brukar väcka reaktioner. Ja, Lidköpingsnytt publicerar även deras reaktioner. Det skulle vara spännande att veta hur många – och då inte de som jobbar med tele och besöksdisk – kommunikatörer som rör sig på förvaltningarna? Ja, frågan är aktuell för det finns med bland allt som den nya majoriteten vill ha utrett för att diskutera hur det här ska skötas framöver.

Trevlig helg förväntas. I dag är det en presskonferens inbokad kl 17. Redaktören förväntas komma, det är så. Oavsett tid på dygnet och redaktören försöker räcka till – vissa dagar går det inte. Men att ha en presskonferens kl 17 en fredag är verkligen en tidpunkt som redaktören ogillar. Det blir dock inget skrivet från den presskonferensen i dag. Det handlar om något som sker om en vecka. Så det blir att samla material och skriva någon annan dag.

För övrigt är veckans mest spännande sporthändelse denna: Hur ska det gå för Lidköpings FK´s damer. Upplösning på dramat i helgen.

God Helg.

 

2 kommentarer på “Hört på stan: Förändring eller?”

  1. Oven skriver:

    Självklart kan man privatisera, men upplys då också folk vad det innebär i ökade kostnader. Renhållningen var ett bra exempel redaktörn tog upp. Lidköping har billig renhållning i egen regi, Götene långt dyrare via privat entrepenör.

  2. Lunnarn skriver:

    SPÄNNANDE,i Lidköping.Hur går det för villa? Kan sossarna bli mer till höger än KD och byta namn till………?

Kommentarerna är stängda