Gå direkt till Nyheten (Översyner och analyser i majoritetens samarbetsprogram)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Översyner och analyser i majoritetens samarbetsprogram

Publicerad torsdag, 25 oktober 2018, 16:31 av Björn Smitterberg

samarbetsprogram

I eftermiddag hölls den presskonferens där de nu samverkande fyra partierna i Lidköping presenterar hur de skall leda Lidköping. Programmet presenterade Lidköpingsnytt tre kvart innan presskonferensen, vilket uppenbart väckte en del ont blod…

Programmet är inte så särskilt konkret och det är så man vill ha det. Det öppnar för möjligheter att göra vissa saker.

En hittills brännande fråga har varit det här med privata verksamheter i vård & omsorg, skolor och barnomsorg. Efter att vid förra presskonferensen ha sagts att det nu skulle bli möjligt handlar det om att en analys ska göras.

– Om det visar sig bra med privat verksamhet så ska vi kunna ta in det, men först ska vi jämföra, säger Jonas Sundström, socialdemokrat och kommunalråd, som tillsammans med det nya kommunalrådet, Frida Nilsson, Centern,  (ersätter Kajsa Ezelius), Stefan Gustafsson, Kristdemokraterna, och Marianne Bonnevier, Miljöpartiet, snickrat ihop överenskommelsen.

samarbetsprogram

Efter presskonferensen stadfästes samarbetsprogrammet med att alla fyra skrev under. 

Det gavs en hel del kommentarer till samarbetsprogrammet. Men en fråga som nu fick svar: Miljöpartiet är med.Det har varit lite oklart.
– Vi har diskuterat det hela ingående, säger Marianne Bonnevier. Vi har kommit fram till att vi på egen hand inte kan få några platser i nämnder och styrelser – vilket vi får genom samarbetet. Utan att ha egna representanter i nämndarbetena blir rollen som politiskt parti svår.
– Själva ser vi förstås fram emot att få jobba med miljöfrågorna men även skolfrågorna är viktiga för oss, och gillar helt klart det förslag till utökad budget för Barn- och skolnämnden som finns med.

Det utökade stödet med 5 miljoner kronor under 2019 är prioriterat för vissa ändamål – det ska användas delvis för att minska antalet barn i barngrupperna i förskolorna, men även till att köpa in mer närproducerad mat och mer säsongsanpassade råvaror.

Ett nytt högstadie ska utredas. Rudenschöldskolan har nämnts när det gäller utbyggnad – men det är inte alls säkert att det blir så. Och här finns ett löfte – denna skolas elever ska inte flyttas till annan skola.

Kommunstyrelsens verksamheter – det som kallats kommunledningskontoret i många år men fått byta namn – ska ses över. Särskilt ska det undersökas om det skall bli ett för kommunen gemensamt personalkontor i stället för att den uppgiften finns vid varje förvaltning.
– Kanske kan det bli så att förvaltningarna kan låna personal av varandra…

Även kommunikationsverksamheten ska ses över. I dag finns kommunikatörer på flera platser i kommunen.

Det ska vidare utredas hur kommunens infrastruktur ska se ut. Fjärrvärme, värmeverk, eldistribution, VA, renhållning och fiber – alla har de egna organisationer. Det har tidigare gjorts en utredning som kommit fram till att allt är bra som det är – men den utredningen har uppenbarligen inte varit övertygande.

Partierna ska även diskutera hur näringslivsfrågorna ska hanteras framöver. Målsättningen är att bli bland de bästa kommunerna i landet. Nu är läget sådant att man kan vara optimist – det kan bara bli bättre.

Skogarna får inte längre stå som det gjorts – partierna föreslår en utredning mot att försiktigt börja använda vissa gröna delar av kommunen till bostäder. Jonas Sundström ville egentligen inte nämna någon särskild plats, men nämnde ändå Ulriksdal. Sedan 30 år finns ett fullmäktigebeslut om att Lidköpings kommun ska ha en viss mängd skog – och det har man hållit på. Men nu kanske det kan bli att tulla lite på det. Om utredningen görs.

Man skall agera i frågor om utbyggd riksväg mot Grästorp, om att minska strandskyddet, utbyggd Kinnekullebana och en del andra frågor där kommunen bara kan tjata, men inte bestämma.

Övergripande sägs att kommunen skall drivas effektivt. Det gäller även personalförsörjningen.

De fyra partierna har nu 28 mandat i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet som tidigare varit kompanjon med Socialdemokraterna har hamnat i kylan. Med tre fullmäktigemandat får det partiet inga platser i nämnder och styrelser.

Det är alltså helt klart att Frida Nilsson blir nytt kommunalråd och får hand om en rad mjuka utskott och verksamheter om hälsa, handikappfrågor och klimatet. Och hon får därmed även platsen som första vice ordförande i kommunstyrelsen och plats i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Stefan Gustafsson och Frida Nilsson säger att de och deras partivänner i Lidköping inte längre talar med de tidigare alliansvännerna. Det blir upp till oppositionen att enas om ett oppositionsråd  det som Rasmus Möller har i dag. Oppositionen består nu av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet. De har tillsammans 23 mandat.

En kommentar på “Översyner och analyser i majoritetens samarbetsprogram”

  1. Lunnarn skriver:

    V.Ingen i styrelser och nämnder.Tre platser i fullmäktige.De sista rycket av arbetarrörelsen i Lidköping.

Kommentarerna är stängda