Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Tar flyget över klimatpåverkan)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Tar flyget över klimatpåverkan

Publicerad fredag, 19 oktober 2018, 12:08 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2

Redaktören har tidigare luftat sin misstro mot det samarbete som finns mellan Lidköping och Lusaka, huvudstad i Zambia. Nu har det hänt igen. Åtta politiker och tjänstemän har varit på besök i Lusaka, för vilken gång i ordningen?

Zambia är visserligen ett land som har utvecklingsbehov men att Lidköping 8.346 kilometer från Luzaka (Google) gång på gång skall bidra till klimatförstöringen med flygresor med politiker som samtidigt försöker få oss andra att stanna hemma och cykla övergår redaktörens förstånd.
På en direkt fråga för ett par veckor sedan undrade redaktören vad Lidköping har för nytta av detta samarbete – utöver utbyte av politiker, tjänstemän och elever blev svaret häpnadsväckande:
– Här i Stadshuset har man börjat sortera soporna.
Ett par dagar därpå gick resan till Lusaka.
Det blir säkert några som protesterar mot ovanstående. Redaktören ställer motfråga: Hur mycket koldioxid släpptes på resan?

På tal om att resa: Nu behövs inte  så många fler arbeten på vägar vid Lidköping och på Kinnekullebanan för att världen skall bli helt isolerad från Lidköping, hur ska världen klara sig?
Men allt pekar på att det åtminstone blir en förändring om ett par  veckor. Den del som går mellan Källbyrondellen och nuvarande 44:an kommer snart att öppnas. Här arbetas intensivt för att klara tiden 1 november. Vi får se.
Det knepiga är att vägarbetet som nu börjat med broräcke på 44:an skall uppdatera hela vägen mellan just denna bro och Skararondellen. Varför måste den uppdateringen ske nu? Det kan väl göras lika bra nästa år när nya 44:an tar trafiken från den här vägstumpen. Att broräcket fixas är helt klart viktigt. Men asfaltering av vägen kan väl vänta?
(Trafikverket skall lämna en helt renoverad väg till kommunen.)

Tycho Brahe var en av de första astronomerna.
Han fick även uppdraget att leta fram de mest otursförföljda dagarna. I svensk almanacka hittade han 33 datum som sedan kallades förkastade.
Redaktören hade en sådan dag på torsdagen. Enligt Brahe skulle det vara 6 oktober, men det råkade bli den 18:e.
Då gick redaktören väl förberedd till en skola för att göra ett reportage. Rätt tid. Men fel skola.
På eftermiddagen skulle redaktören träffa en konstnär. Rätt plats men fel tid.
Under dagen skulle redaktören också få ett besked som var underlag för en artikel som redaktören arbetat med ett par veckor. Beskedet kom, men passade så illa in att artikeln får läggas i papperskorgen.
Redaktören blev sedan på dåligt humör och gick hem.
Som ung journalist fick redaktören del av ett skämt som valsade på redaktionerna: Man ska inte kolla fakta, då spricker nyheten…

veckansfrageteckenRedaktören har försökt få veta hur det går i förhandlingarna mellan partierna i den nya majoriteten i Lidköping. Men inget verkar klart än – en dryg vecka innan kommunfullmäktige sammanträder. Då, om en dryg vecka, måste det finnas överenskommelse om hur poster i nämnder och styrelser ska fördelas.

Frågan är även: Hur det går med oppositionen.
Kommer Rasmus Möller att få sitta kvar som företrädare för oppisitionen. Det var ju Alliansen som har denna plats hittills och valde Rasmus Möller.
Kommer Kristdemokraterna och Centern att rösta för ett oppositionsråd? Eller emot eller avstå?
Kommer socialdemokraterna att ha två kommunalråd även i fortsättningen eller kommer Centern att kräva ett?
Kommer ett nytt oppositionsblock att  bildas i Lidköping? Moderater och Sverigedemokrater? Hur ställer sig Liberalerna? Det kan bli en stark opposition om alla tre samverkar. 20 av fullmäktiges 51 platser.

Många frågor väntar svar. Det är lokalt lika spännande som på riksplanet.

En annan fråga är: Ska vi hålla på att hylla de gamla krigarkonungarna? Är det inte bättre att låta dem vila i historieböckerna där de utgör årtal och inte mycket mer. 30 november i är det 300 år sedan Karl XII stupade. Viss har sagt att han på sin likfärd passerade Lidköping. Redaktören har aldrig kollat om det var så, kanske andra vet. Varför denna omväg, i så fall?

Nu är nog sommaren över. Lövens tid är här. Frågan återkommer. Ska man kratta, eller bara köra över med klipparen och låta maskarna göra jobbet? Redaktören maskar gärna med krattningen.

Trevlig helg.

 

8 kommentarer på “Hört på stan: Tar flyget över klimatpåverkan”

 1. Calle skriver:

  Instämmer helt i redaktörens åsikt om Lusakajippot!

 2. Lunnarn skriver:

  Vilka är politikerna.Synd att inte fick veta detta före Valet.

 3. Bosse skriver:

  Om en småföretagare gör en resa som bekostas
  av företaget måste han motivera syftet och nyttan
  samt om det hör ihop med verksamheten,om
  skattemyndigheten inte tycket så blir det upptaxering
  o skattetillägg , vad har Lidköpings
  kommun för verksamhet i Afrika ??

 4. Per J skriver:

  Det kan väl ändå inte vara Miljö- och klimatutskottet i Lidköping som sätter sig på flygplanet och tar en tur på 8 346 Km! Eller…?

 5. Watchingeye skriver:

  Det där med beteendeförändring som vi ska underkastas för att åka dyra bussar som knappt går, är väl kanske något för våra politiker att gå i bräschen med? Njaee….ser fram emot att få veta vilka som klev på denna flygtur! Beteendeförändring………..smaka på den smällkaramellen.

 6. Watchingeye skriver:

  Medan jag har jobbar på min beteendeförändring kring nyttjande av kollektivtrafik, så som vi medborgare uppmanas av kommunens tjänstemän, så undrar jag fortfarande vilka som satt på planet och om ovan nämnda tjänstemännen har påbörjat en beteendediskussion med berörda flygpassagerare. Finns det nån som har aktuell info om läget? Med tanke på att kommunen är så fantastiska på att ha en levande dialog med medborgare, så lär väl svar snart komma!

 7. Björn Smitterberg skriver:

  Politiker var Kajsa Ezelius och Frida Nilsson.

 8. Watchingeye skriver:

  Tack Redaktörn, förr klargörande. Där var du snabbare än både Kajsa o Frida o då ska man veta att våra kommunpolitiker är gööörsnabba att klargöra tingens varande. ! Så klart kommer dom att här på LN också delge oss på vilket sätt kommunen internt jobbar på det där med beteendeförändring. Vi medborgare tarvar ju ledljus i beteendemörkret. Reflex bär vi redan men det förslår inte alltid…..

Kommentarerna är stängda