Gå direkt till Nyheten (Förskola i Vara belönad för snällhet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 17 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Torborg och Torvald
  3. I morgon:
  4. Björn och Bjarne

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förskola i Vara belönad för snällhet

Publicerad fredag, 12 oktober 2018, 16:00 av Redaktionen

Den 12 oktober, på självaste Gösta Knutssons födelsedag, delades Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium ut på Bonnierförlagen i Stockholm. Det är femte året i rad som priset delas ut och i år går Sveriges kanske finaste pris till fritidshemmet Kastanjen i Tråvad och till Skansenskolan i Mörbylånga.

– Det här är två otroligt värdiga vinnare av årets stipendium. De har jobbat med frågorna om allas lika värde och civilkurage helt i Pelle Svanslös anda, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna för Pelle Svanslös.

Stipendiet uppmärksammar Pelle Svanslös grundvärderingar om alla människors lika värde och delas ut till personer eller organisationer som på olika sätt jobbat med frågan. Priset delades ut den 12 oktober på Bonnierförlagen och stipendiaterna får dela på årets prisbasbelopp på 45 500 kronor.

Skansenskolans f-9 i Mörbylånga får stipendiet för sitt arbete med att stärka olikheter genom arbetet inför och under skolans luciashow. Kärlek, mänsklighet, mod, acceptans och antimobbing var grundpelare i arbetet vilket resulterade i ett gripande uppträdande som inte lämnade ett öga torrt hos juryn.

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande att vårt arbete med luciashowerna har uppmärksammats. Jag är oerhört stolt över eleverna och hur deras mod och värme lyser igenom på scenen. Det har inspirerat andra elever att tro på sig själva och vara en schysst kompis. Efter flera års arbete med detta frågar nu eleverna själva när vi ska börja jobba med värdegrundsfrågorna i årets luciashow. Vikten av allas lika värde har satt sig, säger Moa Lund, Skansenskolan.

Den andra stipendiaten är Fritidshemmet Kastanjen i Tråvad som tilldelas stipendiet för sitt arbete där ”Våga vara snäll” och Pelle Svanslös varit temat i värdegrundsarbetet. Fritidshemmet har använt SVT:s adventskalender om Pelle Svanslös som diskussionsgrund, ordnat kompisgympa och tillsammans bakat strömmingstårta till föräldrarna. Utifrån en pedagogisk grund har barnen tränat sig i den demokratiska processen: att lyssna på och respektera varandra samt fatta beslut tillsammans.

– Vår målsättning har varit att skapa ett positivt klimat i barngruppen och lyfta upp och belysa att vi alla är olika men att alla är lika viktiga och betydelsefulla för varandra. Tillsammans har elever och pedagoger gjort en värdefull resa. Framförallt upplever vi att vi har fått fördjupa oss i människans empatiska förmågor både gentemot varandra, vår natur och vår miljö. Barngruppen har stärkts med ökad respekt och mer ansvarstagande. Vi kan säga förlåt, vi kan stå för vad vi har gjort och inte skylla på någon annan. Vi är som Pelle, snälla och omtänksamma, säger Annika Ivarsson, Tråvad skola och fritidshem.

Stipendieutdelare är ingen mindre än skådespelaren Björn Kjellman som spelat Pelle Svanslös i SVT:s julkalender från 1997 som också utnämndes till tidernas bästa julkalender, samt i en långfilm från år 2000. Han har dessutom läst in ett antal ljudböcker om Pelle Svanslös.

– Pressmeddelande