Gå direkt till Nyheten (Wennerberg-utställning öppnas i Skara)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Wennerberg-utställning öppnas i Skara

Publicerad fredag, 05 oktober 2018, 08:15 av - Inskickat material

press_gunnar_wennerberg_3-(002)Han var en av sin tids stora kulturprofiler – nu visar Västergötlands museum den utställning om Gunnar Wennerberg, hans liv, verk och gärning som producerats av Vänermuseet och visats här tidigare. Utställningen invigs på lördag med ett föredrag av Christer Almkvist, ordförande i Gunnar Wennerberg Sällskapet, samt sång av körerna DQ och OP som framför några av Wennerbergs gluntar.

Gunnar Wennerberg föddes i Lidköping 1817. Han läste på läroverket i Skara och blev sedan student vid Uppsala universitet. Under de 15 år som han arbetade som lektor i Skara gifte han sig och bildade familj. Därefter gjorde han en snabb karriär som ämbetsman och politiker. Han var minister under två perioder, blev landshövding i Kronobergs län och var en högt ansedd och populär person bland annat inom hovet.

Under ett halvt sekel intog Wennerberg en central plats i det svenska kultur- och samhällslivet.

Det är framför allt för sångsamlingen Gluntarne han blev känd och är ihågkommen idag. Dessa 30 tonsatta dikter för bas och baryton gavs ut 1849-1851 i 13 separata häften och blev väldigt populära bland de högre stånden och borgerskapet.

Gunnar Wennerberg avled 1901 på Läckö Kungsgård, 83 år gammal.

– På lördag får besökarna höra några av sångerna framföras av Skarakörerna OP och DQ, samt höra mer om Wennerbergs stora gärning inom det svenska kulturlivet på 1800-talet, säger museets utställningsansvarige Göran Elisson.

Den utställning som nu invigs producerades av Vänermuseet 2017, i samarbete med Gunnar Wennerberg Sällskapet i Lidköping, med anledning av 200-årsjubileet av hans födelse.